Laatste artikelen & recensies


Een korte geschiedenis van de selfie

  • Geschiedenis Beleven

Bekijk onze kanalen


Dossier: Aan tafel!

Alle artikelen op GeschiedenisBeleven.nlGeschiedenis Beleven op Facebook


Film: The Monuments MenVacatures


  •  GeschiedenisBeleven.nl is op zoek naar:  

    Vrijwillige webredacteuren voor onze kunst- of filmredactie

      Bekijk onze vacatures of de colofonpagina


Taal & TekenGeschiedenis Beleven op Twitter


Alle fotoseries en video'sWoensdag 23 April 2014


De Onderkoning unieke geschiedenisvertelling

De Onderkoning: unieke geschiedenisvertelling


Op 29 maart vierde Nederland het 200 jarig bestaan van de grondwet. Om dit te herdenken is de documentaire De Onderkoning: de strijd om de grondwet verschenen. Deze behandelt op unieke wijze de strijd tussen Van Hogendorp en Willem I. Een geslaagd experiment of mislukt kostuumdrama?
Recensie - The Invisible Woman

Recensie - The Invisible Woman


Nog altijd wordt het werk van Charles Dickens (1812-1870) veel gelezen én verfilmd. Nu is de man die bij leven al een van Engelands beroemdste auteurs was en wiens werk omarmd werd door rijk en arm, zelf onderwerp van een film.
Vijf films over de Eerste Wereldoorlog

Vijf films over de Eerste Wereldoorlog


Een oorlog waarin miljoenen sneuvelen. Met massale aanvallen, heroïsche acties en onbeschrijfelijk menselijk leed. Omdat één beeld meer zegt dan 1000 woorden, bekijken we vijf klassieke oorlogsfilms die de diverse kanten van de Eerste Wereldoorlog tonen.
De Acteur en de Dictator

De Acteur en de Dictator


In april 1889 werden twee jongetjes geboren, die wereldfaam zouden verkrijgen. De een werd de grootste ster van Hollywood, de ander werd dictator van Duitsland en startte de Tweede Wereldoorlog. Twee compleet verschillende figuren, maar in de film The Great Dictator speelt de acteur de dictator!
Feit en fictie in de BBCs Peaky Blinders

Feit en fictie in de BBC's Peaky Blinders


Hoe dicht bij de waarheid liggen de avonturen van Tommy Shelby en consorten in Peaky Blinders, de nieuwe historische gangsterserie van de BBC?
Diana - recensie

Diana - recensie


Sinds haar tragische dood op 31 augustus 1997 is ze bijna een mythische figuur geworden. Het leek alsof Prinses Diana haar leven op de voorpagina van elke krant geleefd had, maar de film Diana gaat juist over dat stukje van haar leven dat ze privé wist te houden.
Vijf films en series over de koninklijke familie

Vijf films en series over de koninklijke familie


Deze maand is het 200 jaar geleden dat Willem Frederik van Oranje Nassau terugkeerde naar Nederland en gekroond werd tot de eerste Nederlandse koning. Een mooie gelegenheid om eens te kijken naar de Oranjes als onderwerp van Nederlandse series en films.
JFK een president gemaakt voor het witte doek

JFK: een president gemaakt voor het witte doek


De glamour, het charisma en politieke staatsmanschap dat John F. Kennedy in zijn presidentschap vertoonde, maakte hem bij uitstek geschikt voor het witte doek of tv-scherm. Aan de hand van films en beeldmateriaal nemen we een kijkje in zijn fascinerende leven.
Vijf films over de Napoleontische oorlogen

Vijf films over de Napoleontische oorlogen


19 oktober 2013 is het exact 200 jaar geleden dat de slag bij Leipzig beslist werd. Meer dan 600.000 soldaten bestreden elkaar in 1813 in deze 'Volkerenslag'. Reden om eens te kijken naar vijf films over de Napoleontische oorlogen.
Black Hawk Down feit of fictie

Black Hawk Down: feit of fictie


20 jaar geleden, op 3 oktober 1993, begonnen Amerikaanse militairen in Somalië aan een missie die zou resulteren in de Slag om Mogadishu. Hollywoodregisseur Ridley Scott verfilmde deze historische gebeurtenis. Hoe waarheidsgetrouwdeed hij dit?
Liefde en intrige op een 18e eeuwse plantage

Liefde en intrige op een 18e eeuwse plantage


Hoe duur was de suiker gaat over de sterke band tussen twee halfzusjes die leven op een Surinaamse plantage in de 18e eeuw. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Cynthia McLeod en gaat op 26 september 2013 in Nederland in première.
Een uniek beeld van de slag om Arnhem

Een uniek beeld van de slag om Arnhem


Theirs is the glory (1946) werd 31 jaar eerder opgenomen dan A bridge too far (1977). Beide films gaan over operatie Market Garden, maar waar laatstgenoemde film een klassieker werd, is Theirs is the glory grotendeels in de vergetelheid geraakt. Is dit terecht?
Misdadige cocktail van fantasie en non-fiction in Boardwalk Empire

Misdadige cocktail van fantasie en non-fiction in Boardwalk Empire


Het vierde seizoen van Boardwalk Empire gaat 8 september in de V.S. in première. Welke criminele kopstukken zien we terug en hoeverre is de onderwereld historisch accuraat neergezet?
Vijf historische films van Fellini

Vijf historische films van Fellini


In dit zwoele jaargetijde lijkt een bad in de Trevifontein in Rome, zoals de hoofdrolspelers in La dolce vita nemen, zeer aanlokkelijk. Maar dichter bij huis biedt filminstituut EYE met Fellini – The Exhibition eveneens een aangename verpozing: een reis door de tijd met Fellini.
Feit en fictie in de film The Great Raid

Feit en fictie in de film The Great Raid


The Great Raid (2005) vertelt het verhaal van een gewaagde bevrijding van meer dan 500 krijgsgevangenen eind januari 1945 door Amerikaanse troepen. Doet de film de historische werkelijkheid eer aan?
Slavenopstand 1795 Curaçao verfilmd

Slavenopstand 1795 Curaçao verfilmd


Op 4 juli 2013 gaat de Engelstalige film Tula: The Revolt in Nederland in première. De film vertelt het verhaal van een slavenopstand die in 1795 plaatsvond op Curaçao. Onder leiding van Tula rebelleerden zij tegen de Nederlandse koloniale machthebbers.
Vijf films over de slavernij

Vijf films over de slavernij


Welke films zijn er in de loop van de jaren gemaakt over de slavernij? Geschiedenis Beleven.nl doet een greep uit een grote selectie films en zet vijf slavernijfilms voor je op een rij.
Nu in de bioscoop The Last Sentence

Nu in de bioscoop: The Last Sentence


Vanaf vandaag is de Zweedse biopic The Last Sentence te zien in Nederland. Deze film vertelt het roerige levensverhaal van Torgny Segerstedt. Als hoofdredacteur van de Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning bestreed Segerstedt het nazisme met alleen zijn pen als wapen.
Kenau geloofwaardige verfilming van een legende

Kenau: geloofwaardige verfilming van een legende?


Begin 2014 komt de film Kenau in de bioscopen uit. De hoogste tijd om de historische figuur Kenau onder de loep te nemen. Welke insteek hebben de filmmakers voor hun project gekozen?
Ginger en Rosa opgroeien in de sixties

Ginger & Rosa: opgroeien in de sixties


Vanaf 30 mei draait de film Ginger & Rosa in Nederlandse bioscopen. Regisseur Sally Potter, bekend van ondermeer Orlando (1992) en The Tango Lesson (1996), komt ditmaal met een verhaal over twee hartsvriendinnen die volwassen worden in de jaren '60.
Boekverfilming The Great Gatsby

Boekverfilming The Great Gatsby


De klassieker The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald is verfilmd en gaat op 16 mei in Nederland in première. De film speelt zich af in de roaring twenties in New York en draait om schrijver Nick Carraway en miljonair Jay Gatsby.
Biografisch drama Hannah Arendt in de bioscoop

Biografisch drama Hannah Arendt in de bioscoop


Op 2 mei 2013 is de Duitse film Hannah Arendt in Nederland in première gegaan. Dit biografisch drama speelt zich af begin jaren 60, wanneer de filosofe verslag doet van het proces in Jeruzalem tegen de SS’er Adolf Eichmann. Haar controversiële bevindingen brengen een storm van maatschappelijke kritiek teweeg.
Historische film in de bios Thrse Desqueyroux

Historische film in de bios: Thérèse Desqueyroux


Vanaf 21 maart 2013 draait de Franse film Thérèse Desqueyroux in de Nederlandse bioscopen. De film vertelt het verhaal Thérèse (Audrey Tautou) tegen de achtergrond van Frankrijk in de jaren '20. Haar verhaal is geïnspireerd op een bijna 100 jaar oud nieuwsbericht.
Lincoln politieke heldenfilm voor Amerikanen

Lincoln: politieke heldenfilm voor Amerikanen


Lincoln is in Amerika lovend ontvangen. Critici noemen het zelfs een van dé beste films van 2012. Lincoln ontving 7 Golden Globes Awards en 12 Academy Awards nominaties, waaronder Beste film en Beste Regisseur. Maar weet Lincoln de verwachtingen waar te maken?
Feit of fictie Homerus versus Hollywood

Feit of fictie: Homerus versus Hollywood


Homerus' heldenepos Ilias weet na 3000 jaar nog steeds te inspireren. Regisseur Wolfgang Petersen bracht in 2004 met de film Troy het epische verhaal naar het witte doek. Troy is een visueel spektakelstuk, maar houdt deze stand tegen de overdonderende verzen van Homerus?
Kingdom of Heaven oogverblindende fictie

Kingdom of Heaven: oogverblindende fictie


Dé film over de kruisvaarten is nog steeds de adembenemende blockbuster Kingdom of Heaven van regisseur Ridley Scott.. Maar is deze ultieme film over de kruistochten wel historisch accuraat?
In Darkness - Pools riool decor van oorlogsdilemmas

In Darkness - Pools riool decor van oorlogsdilemma's


Pools drama In Darkness is een aangrijpend schouwspel over de heldendaad van de simpele rioolwerker Leopold Socha. Gedurende de oorlogsjaren weet Socha een groep Joden uit de handen te houden van het duivelse naziregiem door ze te verbergen in het riool. Een rauwe verfilming van een indrukwekkend en waargebeurd verhaal.
Les Misrables dramatisch, groots en meeslepend

Les Misérables: dramatisch, groots en meeslepend


Een ex-gevangene die steeds wordt achtervolgd, een vrouw die zich moet prostitueren om voor haar kind te zorgen. De realiteit van het 19e eeuwse, arme Frankrijk komt keihard op je af in de indrukwekkende film Les Misérables, vanaf 10 januari 2013 in de bioscoop te zien.
Het Bombardement

Het Bombardement


Het bombardement van Rotterdam sloeg een doffe dreun in het Nederlandse vertrouwen in de neutrale positie. Maar ondanks snoeiharde bommen, weet de film Het Bombardement de gevoelige snaar van de kijker niet te raken.  
Anna Karenina –  Betoverend kostuumdrama

Anna Karenina – Betoverend kostuumdrama


Anna Karenina geldt als het tweede chefs-d'oeuvre van de Russische schrijver Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910). Regisseur Joe Wright, die eerder al kostuumsdrama's als Pride & Prejudice en Atonement regisseerde, pakte flink uit om dit epos grandioos op het witte doek te krijgen.
Het meisje en de dood

Het meisje en de dood


De nieuwste film van Jos Stelling behoort tot een romantisch genre dat we niet vaak tegenkomen in de Nederlanse cinema. De duistere, melancholieke opnames en de hoofdthema’s liefde en dood passen binnen de sfeer van het fin de siècle. Maar weet de film ook te boeien?
Luther is een prachtige, maar kritiekloze biopic

Luther is een prachtige, maar kritiekloze biopic


Weten hoe het verder gaat met de katholieke kerk na The Borgias? Bekijk de film Luther (2003). Deze biopic heeft alleen wel een verdachte sponsor: Thrivent Financial for Lutherans. Dat roept vragen op over de betrouwbaarheid. Is het een kritiekloze lofzang? Of toch een historisch-kritisch drama?
Een kijkje in het kabinet van de stille film

Een kijkje in het kabinet van de stille film


Wie had durven dromen dat een zwart-witfilm zonder gesproken woorden nog eens de Oscar voor beste film zou winnen. Dit jaar viel die eer te beurt aan The Artist (2011). De stille film blijkt nog springlevend.
De 3D-film de geschiedenis van een illusie

De 3D-film: de geschiedenis van een illusie


Sinds het enorme succes van Avatar is het haast vanzelfsprekend geworden dat grote bioscoopfilms in 3D worden uitgebracht. Wie de voorgeschiedenis van 3D leert kennen zal zich afvragen of ook deze rage uiteindelijk niet van voorbijgaande aard is.
Verfilming Wuthering Heights is een koude douche

Verfilming Wuthering Heights is een koude douche


Wuthering Heights (2011) is geen traditioneel kostuumdrama. Dat waren we wel zo gewend van de boekverfilmingen van Emily Brontë's 19e-eeuwse roman. Regisseur Andrea Arnold maakt gedurfde keuzes. Daardoor werd het een te woeste film. Zelfs te woest voor de bewoners van de Woeste Hoogten.
Les adieux a la reine - Versailles onder vuur

Les adieux a la reine - Versailles onder vuur


In het kostuumdrama Les adieux à la reine geeft regisseur Benoit Jacquot een nieuwe kijk op het leven in Versailles, tegen de achtergrond van de Franse revolutie. Gezien vanuit het perspectief van de hofhouding van koningin Marie Antoinette.
Heldhaftige sterveling redt de goden

Heldhaftige sterveling redt de goden


Nauwelijks bekomen van Clash of the Titans bindt de Griekse held Perseus in Wrath of the Titans opnieuw de strijd aan met het kwaad. In een geweldsspektakel in de Onderwereld moet hij de mensheid, de goden en zoonlief redden.
WE - Koninklijk liefdesdrama over Wallis en Edward

W.E. - Koninklijk liefdesdrama over Wallis & Edward


Het was het schandaal van de eeuw. Edward VIII volgde zijn vader op als koning van Engeland en nog binnen een jaar trad hij af. Edward kon niet regeren zonder de vrouw waarvan hij hield aan zijn zijde. Regisseur Madonna maakte over dit liefdesdrama de film W.E..
De vader, de zoon en de bevrijde geest

De vader, de zoon en de bevrijde geest


In de toneelmatige film A Dangerous Method wordt getoond dat de geboorte van de psychoanalyse een bevalling betrof die niet van gevaren was ontbloot. De sleutelfiguren tastten in het duister naar morele houvast en intellectuele erkenning.
Rauwe realiteit van de Joegoslavische burgeroorlog

Rauwe realiteit van de Joegoslavische burgeroorlog


Wat begint als een onschuldige liefdesgeschiedenis, ontaardt al tijdens de eerste scène van In the Land of Blood and Honey in de afgrijselijke werkelijkheid van de oorlog in Bosnië. Regisseur Angelina Jolie kiest ervoor om de kijker daarbij niet te sparen.
Feiten en fictie in Clash of the Titans

Feiten en fictie in Clash of the Titans


De Griekse held Perseus is bekend als degene die het monster Medusa doodt. Hierbij wordt hij bijgestaan door de goden. Opmerkelijk dus dat hij in het fantasierijke Clash of the Titans juist met de goden in conflict raakt. En dat is niet het enige punt waarop de film afwijkt van de mythe.
Bloed en zand the crusades, crescent en the cross

Bloed en zand: the crusades, crescent & the cross


De kruistochten zijn ‘in’. De tegenstellingen tussen de christelijke en de islamitische wereld worden bijna iedere dag breed uitgemeten in de media. De kruistochten spelen een belangrijke rol in deze tegenstellingen. De documentaire The crusades. crescent & the cross geeft een kijkje in deze bloedige periode.
Sskind een tragische heldenrol

Süskind: een tragische heldenrol


Verbijsterend, tragisch en aangrijpend. De verfilming van het waargebeurde verhaal van verzetsheld Walter Süskind grijpt je bij de strot en laat je niet meer los. Een bijzonder en onderbelicht verhaal dat treffend is uitgebeeld door een steengoeie cast.
Ongenaakbare dames Margaret en Meryl

Ongenaakbare dames: Margaret & Meryl


Meryl Streep kan alvast een plaatsje vrijmaken in haar prijzenkabinet voor een derde Oscar. Want met haar prachtige rol als Margaret Thatcher in de sprankelende film The Iron Lady schittert ze als zelden vertoond.
Geforceerde tragedie over een karaktermoordenaar

Geforceerde tragedie over een karaktermoordenaar


Met J. Edgar schetst Clint Eastwood een boeiend, maar onevenwichtig portret van J. Edgar Hoover. Daar waar de film overtuigt als een historische vertelling, schiet het tekort in de karakterstudie.
Bitterkoude overlevingsstrijd in Nova Zembla 3D

Bitterkoude overlevingsstrijd in Nova Zembla 3D


De allereerste Nederlandse 3D-film had groots en episch moeten worden. Prachtige filmlocaties en een bekende cast met onder andere - oude rot in het vak - Derek de Lint en het acteerdebuut van Doutzen Kroes. Ondanks dat weet Nova Zembla toch niet te overtuigen.
King of Devils Island subtiele uitblinker

King of Devil's Island: subtiele uitblinker


Noorse jeugddelinquenten die in opstand komen tegen het gezag. Het lijkt een aardig thema voor een actiefilm, maar de Noorse film King of Devils’s Island van regisseur Marius Holst (1965) is een complex en subtiel drama dat raakt en overtuigt.
Immortals zij aan zij met de goden

Immortals: zij aan zij met de goden


De Griekse held Theseus is bekend om zijn mythologische gevecht met de beestachtige Minotauros. In Immortals bindt hij echter de strijd aan met koning Hyperion. Hij vecht zij aan zij met de goden in deze geweldsorgie met een dun laagje inhoud.
De Eerste Wereldoorlog op zn Amerikaans

De Eerste Wereldoorlog op z'n Amerikaans


De DVD-box World War I: The Great War omvat ongeveer 14 uur aan beeldmateriaal over de Eerste Wereldoorlog. Er zitten interessante afleveringen tussen, maar de DVD-box zal niet iedereen met interesse in deze oorlog de gehele 14 uur boeien.
The Eagle verdwenen legioen duikt op in Nijmegen

The Eagle: 'verdwenen' legioen duikt op in Nijmegen


Het Romeinse negende legioen heet ook wel het verdwenen legioen, vernietigd door de Kelten in Schotland. The Eagle draait om de Romeinse zoektocht naar de legioensstandaard – een plot dat meer te danken heeft aan een jongensboek dan de historische werkelijkheid.
De Bende van Oss tussen helden en schurken

De Bende van Oss: tussen helden en schurken


De dunne lijn tussen goed en kwaad, held en schurk en de tegenstellingen tussen Brabantse papen en protestantse Hollanders. Het had een mooi thema kunnen vormen voor de verfilming van de 'Bende van Oss’. Maar deze historische film is een speelfilm en geen documentaire.
Feit en fictie in de film 300

Feit en fictie in de film 300


De film 300, over de befaamde veldslag bij Thermopylae in 480 v.Chr., doet veel historici de tenen krommen. Verfilmd naar de gelijknamige graphic novel, staat de film vol met spectaculaire gevechten en groteske monsters. Toch is 300 ook weer niet helemaal uit de lucht gegrepen.
De Titanic die zonk in 1943

De Titanic die zonk in 1943


Nazi-propaganda minister Joseph Goebbels was regisseur James Cameron ruim 50 jaar voor met ambitieuze plannen voor een film over de Titanic-ramp. In 1943 kwam de film op ramkoers uit. De metafoor van de scheepsramp bleek in meerdere opzichten van toepassing op de film zelf.
Feiten en fictie in de film Alexander

Feiten en fictie in de film Alexander


Over geen enkel historisch figuur zijn zo veel boeken geschreven, maar zo weinig speelfilms gemaakt, als over Alexander de Grote. Was hij nou een nietsontziende wereldveroveraar of een filosofisch gevoelsmens? De film Alexander doet in ieder geval vermoeden dat hij een mens was van vlees en bloed.
De Vietnamoorlog volgens Hollywood

De Vietnamoorlog volgens Hollywood


De Vietnamoorlog veranderde de thematiek van de oorlogsfilm in Hollywood voorgoed. Niet langer was oorlog louter entertainment, het decor van spannende avonturen, maar voortaan stond de horror van oorlog centraal. Anti-helden worden de nieuwe helden.
The Borgias een bloederige Renaissance

The Borgias: een bloederige Renaissance


Het succes van The Tudors, een televisieserie over Hendrik VIII (1491–1547), is niet onopgemerkt gebleven bij diens producent Showtime. De Amerikanen doen het concept dunnetjes over, ditmaal in de vorm van The Borgias, de beruchte familie van Paus Alexander VI.
Feit of fictie Pope Joan

Feit of fictie: Pope Joan


De historische film Pope Joan bevat de nodige dosis drama, prachtige decors en effecten. Maar hoe zit het met de geloofwaardigheid en historische correctheid van dit toch enigszins feministisch geïnterpreteerde verhaal?
Black Butterflies verfilming van een tragisch leven

Black Butterflies: verfilming van een tragisch leven


Carice van Houten kruipt in de huid van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in de film Black Butterflies. Ze vormt een sterk samenspel met Rutger Hauer die de rol van haar afstandelijke vader vertolkt. Ondanks goed acteerwerk weet de film de diepgang van het tragische levensverhaal onvoldoende te raken.
WOII zoals je nog nooit eerder hebt gezien

WOII zoals je nog nooit eerder hebt gezien


Voor degenen met belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog zijn er meer dan genoeg documentaires op DVD te koop. Maar WW II Lost Films onderscheidt zich van de rest door de ongekende mate van realisme: je kunt de oorlog bijna ruiken en proeven.
The Kings Speech koninklijke finesse

The King's Speech: koninklijke finesse


Afwijkende gedragingen aan het Britse hof zijn door de eeuwen heen niet ongewoon gebleken. Toch was een stotterende koning een probleem waar niemand om heen kon. Vooral niet toen deze de Britse natie met vurige speeches door de Tweede Wereldoorlog moest loodsen.  
Black Venus de circusact Saartjie Baartman

Black Venus: de circusact Saartjie Baartman


Het jaar 1817. In de Koninklijke Academie voor Geneeskunde te Parijs wacht een zaal vol wetenschappers op een grote onthulling door de anatoom Georges Cuvier. Deze Cuvier haalt een wit doek omhoog en daar staat ze: Saartjie Baartman. Of althans, een afgietsel van haar.
Sonny Boy het verhaal dat verteld moest worden

Sonny Boy: het verhaal dat verteld moest worden


Na de historische roman van Annejet van der Zijl, is er nu de film Sonny Boy. Of de film net zo’n succes wordt valt te betwijfelen. Het schrijnende levensverhaal van Rika en Waldemar is weliswaar kleurrijk verfilmd, maar komt niet echt goed uit de verf.  
Niet ieder Rome schrijft geschiedenis

Niet ieder 'Rome' schrijft geschiedenis


Waarin zat het succes van het Romeinse Rijk? En hoe kan het dat er aan het bestaan van dit rijk na al die eeuwen zo abrupt een einde kwam? Dergelijke vragen zijn als sinds de Oudheid een bron van inspiratie en speculatie. History Channel mengt zich in de discussie.
Haar Naam Was Sarah een zwarte geschiedenis

Haar Naam Was Sarah: een zwarte geschiedenis


Met Haar naam was Sarah heeft regisseur Gilles Paquet-Brenner een prachtige verfilming van het gelijknamige boek van Tatiana de Rosnay gemaakt. Deze film, over een relatief onderbelicht deel van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, is een waardevolle toevoeging aan de Tweede Wereldoorlog films.
Agora religieus fanatisme in de Oudheid

Agora: religieus fanatisme in de Oudheid


In de afgelopen jaren zijn er aardig wat films uitgebracht met de klassieke Oudheid als thema. In de meeste gevallen bieden de bestaande legendes genoeg aanknopingspunten voor een interessant script. De makers van Agora gaan echter een stap verder, door...
Film over de wereldreis met de Graf Zeppelin

Film over de wereldreis met de Graf Zeppelin


In 1929 vloog voor het eerst een zeppelin de wereld rond. Over deze historische en toen sensationele gebeurtenis gaat de film Farewell. Uitzonderlijk genoeg bestaat de film voor honderd procent uit originele filmbeelden.
Opnames film Sonny Boy van start

Opnames film Sonny Boy van start


De opnames van de historische film Sonny Boy naar het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl gaan op 15 februari van start. Dat heeft de producent van de film laten weten. De hoofdrol van Rika is weggelegd voor actrice en zangeres Ricky Koole.
Creation bijzonder portret van de mens Darwin

Creation: bijzonder portret van de mens Darwin


De biografisch film Creation over Charles Darwin draait sinds begin januari in de bioscoop en valt daarmee net buiten het Darwinjaar. Maar deze missrekening is snel vergeten na het zien van de film. Creation laat een onuitwisbare indruk achter van...
De Hel van 63 pure nostalgie

De Hel van '63: pure nostalgie


De kou en pijn spatten haast van het scherm in De Hel van ’63, de nieuwe film over de meest barre Elfstedentocht ooit. Maar vooral wekt de film nostalgie op; wit bepoederde Friese dorpjes, uitgeputte schaatsers die zich warmen aan een kop snert en gebreide mutsen in alle kleuren met pompoentjes erop.