Laatste artikelen & recensies


Een korte geschiedenis van de selfie

  • Geschiedenis Beleven

Bekijk onze kanalen


Dossier: Aan tafel!


Geschiedenis Beleven op Facebook


Film: The Monuments MenVacatures


  •  GeschiedenisBeleven.nl is op zoek naar:  

    Vrijwillige webredacteuren voor onze kunst- of filmredactie

      Bekijk onze vacatures of de colofonpagina


Taal & TekenGeschiedenis Beleven op Twitter


Alle fotoseries en video'sZaterdag 19 April 2014

'Ik wil afrekenen met de Hollywood-vooroordelen'


Gepubliceerd op: 16 september 2012, auteur: Heleen Geilenkirchen

Ik wil afrekenen met de Hollywood-vooroordelenFilmmaker Marc Sanders probeert met crowdfunding geld bijeen te krijgen voor Het Houten Zwaard. Een documentaire over het leven van een gladiator in Romeins Nederland. Zijn doel: met goede research en hulp van re-enactors laten zien hoe dat leven ècht was.

Sanders is niet alleen oprichter van het bedrijf Phalera Filmworks, hij is ook docent geschiedenis. Het Houten Zwaard wordt dan ook een educatieve film, die straks in ieder geval gratis aan scholen wordt aangeboden. De film gaat over de jonge Didius, die tijdens de Bataafse Opstand door de Romeinen gevangen wordt genomen en als slaaf aan een gladiatorenschool wordt verkocht.


Vijf vragen aan: Marc Sanders

1) Bij gladiatoren denken veel mensen meteen aan Rome. Waarom heb jij juist gekozen voor een verhaal dat zich in de lage landen afspeelt?

Het beeld dat mensen van gladiatoren en slavernij hebben, is voor een groot deel bepaald door Hollywood. Die films spelen zich inderdaad meestal af in Italië of op andere exotischere locaties. Ik wil daar een ander beeld tegenover zetten, door te laten zien hoe het er in Nederland aan toe ging in de Romeinse tijd. En door af te rekenen met de Hollywood-vooroordelen. Bijvoorbeeld met het idee dat gladiatoren allemaal supergespierde macho’s waren of dat de gevechten altijd een dodelijke afloop hadden.

De Hollywood-films richten zich vaak vooral op spektakel. Onze insteek is meer educatief. Dat betekent trouwens niet dat de film niet spannend mag zijn, als het verhaal maar wel authentiek blijft.

2) Stoort het je dat die authenticiteit in Hollywood-films vaak ontbreekt?

Het beeld dat Hollywood schetst is op zijn zachtst gezegd niet bepaald realistisch. Aan de ene kant vind ik dat wel storend. Vooral omdat je het vaak met dezelfde moeite wél goed kunt doen. In de film Gladiator komen de gladiatoren bijvoorbeeld met vikinghelmen de arena in. Een gemiste kans. Maar ik begrijp ook wel dat Hollywood zich richt op entertainment en dat de films niet zozeer bedoeld zijn om van te leren. En ik heb toch liever dit soort films, dan helemaal geen films over historische onderwerpen. Hollywood kan mensen wel enthousiast maken over geschiedenis. En als ze zich er daardoor meer in een onderwerp gaan verdiepen, is dat natuurlijk mooi.3) Wat is er eigenlijk bekend over het leven van gladiatoren in de lage landen?

Niet heel veel. Dit was natuurlijk een randgebied van het Romeinse Rijk. Er zijn vooral archeologische bronnen. We weten bijvoorbeeld dat in steden als Xanten gevechten werden gehouden in de arena. Dat waren zoals gezegd niet altijd gevechten tot de dood. Gladiatoren waren een grote investering. Slaven waren duur en ze moesten ook nog een hele training doorlopen. Ze kregen dus goed eten en goede medische verzorging. Hun status was eigenlijk een beetje vergelijkbaar met die van de huidige topsporters. Er werd op ze gewed en ze waren vaak idolen voor vrouwen. Ze konden op een gegeven moment ook hun vrijheid herwinnen. Dat lukt Didius, de hoofdpersoon van de film, ook. Hij krijgt dan een symbolisch houten zwaard. Maar omdat vechten het enige is dat hij kan, besluit hij beroepsgladiator te worden.

Het verhaal voor de film is trouwens geschreven door Wim van Broekhoven van de Corbulo Stichting. Die stichting probeert met re-enactment het verleden tastbaar te maken. Zij hebben ook de juiste spullen als wapens en andere uitrusting. Ik heb vervolgens van zijn verhaal een verfilmbaar scenario gemaakt.

4) Je probeert nu via Cinecrowd investeerders voor de film te vinden. Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?

Het is op dit moment erg moeilijk om subsidies te krijgen en deze methode leek het proberen waard. Mensen kunnen zelf kiezen wat voor bedrag ze willen investeren en daar staat een leuke beloning tegenover. Een dvd, je naam op de aftiteling, een bezoek aan de set.

We hebben met hulp van vrijwilligers en re-enactors al een aantal scènes voor de film opgenomen. Van die beelden is een korte video gemaakt, zodat mensen alvast iets kunnen zien. We hopen de komende weken nog 4900 euro bij elkaar te krijgen om de film af te kunnen maken. Dat geld is niet alleen nodig voor opnamen, maar ook voor postproductie. Zo hebben we scènes opgenomen voor een green screen, dat we straks digitaal willen omtoveren tot een arena vol juichende toeschouwers. Dat is tijdrovend werk en dat kost geld.

5) Waarom zouden mensen geld moeten investeren in jouw film?

Ten eerste is dit project echt iets nieuws voor Nederland. Historische documentaires bestaan hier meestal uit beelden van locaties, voorwerpen in een museum en mensen die het verhaal aan elkaar praten. Geschiedenis naspelen vinden mensen ‘niet echt’. Natuurlijk kun je nooit voor 100 procent de werkelijkheid weergeven, maar met gedegen research kun je wel een goed beeld schetsen.

Wat voor mij ook belangrijk is, is dat we met dit project de basis kan vormen voor meer historische documentaires. Als er genoeg draagvlak blijkt te zijn en dit crowdfunding-experiment wordt een succes, dan wil ik zeker meer verhalen uit de Nederlandse geschiedenis gaan verfilmen. Samen met re-enactmentgroepen: zij hebben de kennis en materialen en ik kan het in beeld brengen. Ik denk dat je op die manier een hele nieuwe groep mensen kunt bereiken.

► Meer weten over de crowdfunding-actie voor Het Houten Zwaard? Kijk op Cinecrowd. Financieel bijdragen aan het project kan nog tot 7 oktober 2012.

UPDATE 9/10/12: Het minimum budget voor het realiseren van een educatieve film over gladiatoren en slavernij in Romeins Nederland is gehaald. Op 18 oktober beginnen de opnamen in de arena van het Archeologisch Park Xanten (Duitsland).
Verder lezen op GeschiedenisBeleven.nl:
Ook de Lage Landen kenden een Oudheid
Op reis als de Romeinen
Fascinatie groeit uit tot Romeinse routeplanner
Een rondleiding door Forum Hadriani
Romeinse topsport: goden van de arena
Tijdschrift Ancient Warefare onder de loep
Vechten voor de vijand: de Romeinse hulptroepen
Voor het eerst archeologisch bewijs: Caesar in België
"Kennis van opgravingen is van ons allemaal" 

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Heleen Geilenkirchen, beeld: Phalera Filmworks.

| | |
Printerversie