Deze president is OK

Foto: Martin van Buren (1782–1862)

Ondanks dat het zo’n kort woordje is, zijn er over oké, van de Engelse afkorting OK, gemakkelijk tien verschillende oorsprongsverhalen te vinden. In de afgelopen week vierde het woord zijn 175e verjaardag, volgens een van de theorieën dan.

Door Stieneke Ritzema

Deze theorie ziet de Amerikaanse stad Boston als geboorteplaats van het woord. In 1838 waren mensen daar dol op afkortingen. OW was bijvoorbeeld Oll Wright, en OK was Oll Korrect. OK werd op 23 maart 1839 voor het eerst in een krant gebruikt, de geboortedag van het woord.

President Martin van Buren hielp de verspreiding van het woord een handje door het in 1840 voor zijn herverkiezingscampagne te gebruiken. Van Burens politieke tegenstanders hadden verschillende scheldnamen voor hem bedacht, waaronder ook ‘Old Kinderhook’, een verwijzing naar zijn geboorteplaats. Van Buren en de Democraten eigenden zich deze naam als geuzennaam toe door op 23 maart 1840 ‘The Democratic O.K. club’ op te richten. Een tweede termijn heeft hem dat niet opgeleverd, maar mede dankzij hem heeft OK wel heel Amerika en de wereld kunnen veroveren.

Foto: Martin van Buren (1782–1862)

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips