Het belang van de q, w en x

Foto: Koerdische klederdracht, 1873

Heel revolutionair klinkt het niet, het toestaan van de letters q, w en x in officiële documenten. Toch was het in Turkije sinds 1928 verboden. Premier Erdogan heeft aangekondigd dat ze nu weer toegelaten zullen worden.

Door Stieneke Ritzema

In het Turkse alfabet komen deze letters niet voor, maar in het Koerdische alfabet wel. Het toestaan van de letters is een handreiking aan de Koerdische minderheid in Turkije. In de afgelopen eeuw is de relatie tussen Turkije en de Koerden altijd moeizaam geweest.

In het Ottomaanse Rijk leefden de Koerden vrij. Na de Eerste Wereldoorlog werd het moderne Turkije gesticht. In de Vrede van Sèvres (1920) stond onder andere dat er een onafhankelijk Koerdistan zou komen. Atatürk en zijn aanhangers waren het hier niet mee eens en kwamen succesvol in opstand; in het nieuwe verdrag werd niet meer over Koerdistan gesproken. Minderheden zoals de Koerden werden onderdrukt, onder andere door de in 1928 ingevoerde wet op de Turkse letters. Door de hervormingen kunnen Koerden met een q, w of x in hun naam zich eindelijk weer officieel laten inschrijven.

Foto: Koerdische klederdracht, 1873

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips