Het rijke verleden van poëzie

Foto: Urania, muze van de astronomie, en Calliope, muze van de epische poëzie, door Simon Vouet (1590-1649)

In de Poëzieweek wordt er extra aandacht aan poëzie besteed. Iets wat, gezien de voorkeur van veel mensen voor het lezen van proza, nodig is. Toch was de poëzie er al lang voor het proza.

Door Stieneke Ritzema

In de middeleeuwen bijvoorbeeld waren de verhalen die troubadours vertelden berijmd. Ook de klassieke Griekse tragedies en komedies en de Odyssee zijn poëzie. Het Gilgamesj-epos is een van de oudste gedichten die bewaard zijn gebleven. Poëzie was er zelfs eerder dan het schrift, waarschijnlijk werden rijm en ritme als geheugensteun gebruikt. Op deze manier werden bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis ook zonder schrift niet vergeten.

Ook na het ontstaan van het schrift en de uitvinding van de boekdrukkunst bleef poëzie belangrijk. Geschiedkundige teksten zoals die van Jacob van Maerlant waren in de middeleeuwen nog steeds berijmd. En toen Vondel in de 17e eeuw zijn toneelstukken schreef, deed hij dat heel bewust in poëtische vorm. Poëzie werd gezien als een hogere uitdrukkingsvorm dan proza.

Foto: Urania, muze van de astronomie, en Calliope, muze van de epische poëzie, door Simon Vouet (1590-1649)

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips