Hoe speelgoed kunst werd

Een werk van Nathan Sawaya in de tentoonstelling The art of the Brick (foto: Amsterdam Expo / Carolien Sikkenk)

LEGO. Wie kent het niet? Dit kleine blokje is sinds de jaren ’50 nog steeds populair. Dat je er meer mee kunt doen dan alleen spelen, bewijst de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya.

Door Daniëlle van Mourik

Wat veel mensen niet weten is dat LEGO niet begonnen is als leverancier van plastic bouwsteentjes. Ole Kirk Christiansen, de oprichter van het bedrijf, kocht in 1916 een houtbewerkingsbedrijf waar hij begon met het maken van meubels. Toen deze markt tijdens de Grote depressie van de jaren ’30 in elkaar zakte, besloot hij zich op een andere markt te richten, namelijk speelgoed.

Van hout naar plastic

Van hout maakte Christiansen de meest uiteenlopende soorten speelgoed. Het is in deze periode dat het bedrijf de huidige bekende naam kreeg. LEGO is een samentrekking van de Deense zin ‘leg godt’, oftewel ‘speel goed’.

Als bedrijfsleider ging Christiansen goed met zijn tijd mee. Op het moment dat plastic op grote schaal de markt veroverde, begon hij met produceren van plastic speelgoed. In 1947 maakte hij de eerste holle plastic bouwsteentje met noppen aan de bovenkant. Hij werd geïnspireerd door de steentjes die door Hilary Harry Fisher Page waren bedacht en die via het bedrijf Kiddicraft werden verkocht.

14.08.Art of Brick - lego

Tijdloos

LEGO ging echter verder met de ontwikkeling van de steentjes. Hij vroeg patent aan op de bouwsteentjes met noppen aan de bovenkant en aan de onderkant holle cilinders. Dit maakte de steentjes niet alleen sterker, maar zorgde er ook voor dat de verbindingen tussen de steentjes stabieler waren. Er kon daarom meer mee gebouwd worden.

Het ingenieuze van de plastic bouwsteentjes is dat ze letterlijk tijdloos zijn. Legosteentjes die in 1960 zijn geproduceerd passen op alle steentjes die sindsdien van de band rollen.

Alles bouwen

Naast de productie van legosteentjes ontwikkelde het bedrijf ook allerlei accessoires, waaronder de mensfiguurtjes, autobanden en zelfs complete themasets. Daarmee werd het speelgoed steeds veelzijdiger. Kinderen konden niet alleen de bouwtekeningen volgen die werden meegeleverd, maar waren ook vrij om te bouwen waar ze zin in hadden.

De Amerikaan Nathan Sawaya was een van de kinderen in de jaren ’70 die graag met LEGO speelde. Hij deed niets liever dan bouwen. De steentjes zorgden er immers voor dat hij alles kon bouwen wat hij maar kon bedenken. Na zijn middelbare schooltijd besloot hij rechten te gaan studeren en werd hij advocaat bij groot advocatenkantoor.

Maar… zijn hobby bleef bestaan. In de avonduren en in zijn weekenden bleef Sawaya bouwen. Hij maakte beelden en kunstwerken simpelweg om zijn creativiteit een uitlaatklep te geven.

Legokunstenaar Nathan Sawaya met een van zijn creaties. (foto: Amsterdam EXPO)
LEGO-kunstenaar Nathan Sawaya met een van zijn creaties. (foto: Amsterdam EXPO)

Kunst?

Na positieve reacties op zijn werk uit zijn persoonlijke omgeving besloot Sawaya een website op te zetten om zijn kunstwerken aan de man te brengen. Ondertussen bleef hij als advocaat werkzaam. Tot op het moment dat zijn website crashte onder de hoeveelheid aanvragen.

Hij besloot de sprong te wagen en zich volledig op zijn kunst te storten. Na veel vallen en opstaan kreeg hij de erkenning dat zijn werk meer was dan alleen een uit de hand gelopen hobby.

Tentoonstelling The Art of Brick

Tot 26 oktober 2014 kun je het werk van Nathan Sawaya bekijken in de tentoonstelling The art of the Brick in Amsterdam EXPO. Er zijn ruim zeventig kunstwerken te zien, opgebouwd uit ruim 1 miljoen LEGO-steentjes.

Onder de driedimensionale creaties zijn onder meer interpretaties en reconstructies van kunstwerken zoals De Denker van Rodin, de Venus van Milo,  De Schreeuw van Edvard Munch, Sterrennacht van Van Gogh en een zelfportret van Rembrandt. Ook is er een zes meter lang T-Rex skelet van 80.000 steentjes te zien, gemaakt van LEGO.

The Art of the Brick was eerder te zien in New York, Los Angeles, Dublin, Brussel, Melbourne en Shanghai.

Verder kijken en lezen:

Tentoonstelling The Art of Brick (foto: Amsterdam EXPO)

Tentoonstelling The Art of Brick (foto: Amsterdam EXPO)

Tentoonstelling The Art of Brick (foto: Amsterdam EXPO)

Tentoonstelling The Art of Brick (foto: Amsterdam EXPO)

Tentoonstelling The Art of Brick (foto: Amsterdam EXPO)

Tentoonstelling The Art of Brick (foto: Amsterdam EXPO)

Tentoonstelling The Art of Brick (foto: Amsterdam EXPO)

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Daniëlle van Mourik, eindredactie: Verena Demoed, foto’s: Wikimedia en Amsterdam Expo en Carolien Sikkenk.

Leestips