Het Moldavisch heet officieel weer Roemeens. Niet heel vreemd, want Moldavisch is ook Roemeens. Waarom werd het dan wel Moldavisch genoemd?
Door Stieneke Ritzema
Hoewel Moldavisch en Roemeens objectief gezien maar weinig van elkaar verschillen en als één taal gezien worden, is de kwestie niet zo simpel. Het Moldavische volk voelde zich altijd al Moldaviër en spreker van de Moldavische taal, maar het was pas onder invloed van communistisch Rusland dat hier grotere nadruk op kwam te liggen.
Moldavië was onderdeel van Roemenie, maar werd in 1940 bij de Sovjet-Unie ingelijfd. In deze periode werd er veel nadruk gelegd op het belang van de Moldavische taal en cultuur. Zo werd er een duidelijke scheiding met Roemenië gecreëerd. Moldavië heeft tot 1991 tot de Sovjet-Unie behoord, maar is sindsdien een onafhankelijk land. In de Moldavische onafhankelijkheidsverklaring uit 1991 wordt de taal Roemeens genoemd, in de grondwet uit 1994 wordt gesproken over Moldavisch. Het constitutionele hof heeft nu beslist dat de taal toch Roemeens moet heten.
Foto: Moldaviër, eind 19e eeuw
©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia