Wil je alles weten over militaire geschiedenis uit de Oudheid, dan moet je bij het Engelstalige tijdschrift Ancient Warfare zijn. De Nederlandse redactie draait volledig op gespecialiseerde vrijwilligers wereldwijd. GeschiedenisBeleven achterhaalde alle ins en outs van dit succesvolle blad.
Door Karsten Erents
Begeleid door het Siciliaanse avondzonnetje en uitkijkend over de Valle dei Templi nabij Agrigento is het niet moeilijk om je in de oudheid te wanen. De oude tempels leveren dan ook de perfecte ambiance om het tijdschrift Ancient Warfare open te slaan.
Met als thema de elite eenheden van het Hellenistische tijdperk blijkt de uitgave Clad in gold and silver: Elite units of the Hellenistic era zeer toepasselijk voor de locatie. De prachtige handgetekende illustraties die de artikelen begeleiden, versterken het historische gevoel nog verder. Al met al de ideale omstandigheden om het tijdschrift onder het vergrootglas te leggen.
Glinsterend
Ancient Warfare geeft in dit nummer een gedetailleerd beeld van de uitrusting en strijdwijze van de elite-eenheden van de Hellenistische vorsten. Met de in de zon glinsterende gouden versieringen op hun kuras en zilveren schilden beheersten zij het antieke slagveld. Althans, totdat de Romeinse legionairs hun intrede deden.
Auteur Sheda Vasseghi illustreert dit aan de hand van haar artikel Mithridates’ elite units: Specialists of a polyglot army. Hierin gaat zij uitgebreid in op de samenstelling en uitrusting van het leger van Koning Mithridates VI van Pontus (134v.Chr.-63v.Chr.) en zijn verzet tegen Romeinse opmars. Ondanks dat Mithridates de beschikking had over formidabele keurtroepen delfde hij keer op keer het onderspit tegen de Romeinse oorlogsmachine. Hierin stond hij niet alleen. Uiteindelijk moesten alle Hellenistische koninkrijken buigen voor de macht van Rome.
Ironisch genoeg staat in dezelfde uitgave, waarin alles draait om de elite-eenheden van het Hellenisme, de Romeinse legionair model voor ‘The Reenactor’: een vaste rubriek in Ancient Warfare waarin hoofdredacteur Jasper Oorthuys de historische achtergrond van de wapenuitrusting van een reenactor beschrijft.
Andere vaste rubrieken in Ancient Warfare zijn ‘The Debate’, ‘Reviews’ en ‘on the Cover’. Speciaal aan de sectie ‘Reviews’ is dat niet alleen pas verschenen publicaties aan bod komen, maar dat ook de kwaliteit van bouwpakketten van militaire miniaturen tegen het licht wordt gehouden.
Plaats voor rust en herstel
Genoeg over de inhoud, bekeken in het Siciliaanse zonnetje, en terug naar het dagelijks reilen en zeilen in Nederland. Het magazine is onderdeel van Karwansaray Publishers, vernoemd naar een plaats voor rust en herstel waar reizigers elkaar ontmoeten en verhalen kunnen uitwisselen. De cross-mediale aanpak met podcasts, een online forum en digitale uitgaven sluit heel prima bij die gedachte aan.
Hoofdredacteur Oorthuys ziet de uitgeverij echter niet als online Karwansaray, althans voorlopig nog niet. “Ancient Warfare zelf kan wel gezien worden als ‘dochter’ van een online community, namelijk Romanarmytalk.com”. De oplage van Ancient Warfare, voor het eerst verschenen in juni 2006, is inmiddels explosief gegroeid naar een indrukwekkende 10.000 exemplaren. Van rust op de redactie zelf zal het dan ook niet zo snel komen.
Ancient Warfare komt tweemaandelijks uit en dat betekent zes thema’s per jaar. Oorthuys houdt elk jaar vast aan twee Romeinse, twee Griekse/Hellenistische, een ‘vroeg’ thema en een diachroon thema, zoals godsdienst of economie. Van april tot juni kunnen lezers binnen deze opties suggesties doen op Facebook en het blog van Oorthuys. Deze reduceert de hoofdredacteur tot vier á vijf per nummer.
“Daarna mogen de lezers stemmen voor hun favoriete thema’s. Van die uitslag hebben we maar een of twee keer afgeweken. We doen het zo om ervoor te zorgen dat we niet elk jaar de Cannae, Thermopylae en het Teutoburgerwoud krijgen…”
Luxe
Er hoeft niet veel rondgebeld te worden om de pagina’s van Ancient Warfare gevuld te krijgen. De thema’s zijn immers lang van te voren bekend en iedereen kan een voorstel voor een artikel insturen. Een heel enkele keer wordt een auteur benaderd maar in het overgrote geval bieden zij zichzelf aan. “Luxe”, aldus Oorthuys. De schrijvers hebben dan ook een sterk uiteenlopende achtergrond. In de gelezen uitgave loopt dit bijvoorbeeld van een Amerikaanse professor geschiedenis tot een Italiaanse rechtenstudent.
Alle artikelen zijn exclusief voor het tijdschrift geschreven. Oorthuys voegt daar wel aan toe dat dit niet altijd het geval is: “Soms gebeurt het dat een auteur een artikel bewerkt dat hij eerder voor een wetenschappelijke publicatie heeft geschreven, en soms worden de artikelen daarna herplaatst op internet. Maar dat is altijd in overleg.”
Ook de wonderschone illustraties worden exclusief voor Ancient Warfare gemaakt. Oorthuys geeft hierbij aan dat de illustratoren ze na publicatie mogen hergebruiken.
“Om het betaalbaar te houden, kopen wij in de meeste gevallen niet alle rechten, maar alleen voor ‘eerste publicatie’. Maar ja, ze worden speciaal voor iedere uitgave gemaakt met zo goed mogelijke historische accuratesse, hoewel dat vaak erg moeilijk is.” Moeilijk, maar blijkbaar niet onmogelijk, de tekeningen leveren zeker een extra dimensie aan het blad.
Dumbing down
De kwaliteit en toegankelijkheid van de artikelen wordt bewaakt door de redactie en Oorthuys, zelf oudhistoricus en promovendus aan de Radboud Universiteit. Oorthuys zegt hier zelf over: “Je kunt stellen dat we hebben ervaren dat, als de hele Engels-lezende wereld je markt is, het geen enkel probleem is om de lezer te vragen een beetje op z’n tenen te gaan staan. ‘Dumbing down’ is niet nodig.” Ondanks dat weet Ancient Warfare de twee aspecten goed te combineren.
Jongere broertje
Het succes van Ancient Warfare heeft recentelijk navolging gekregen met het ‘jongere broertje’ Medieval Warfare. Andere tijdvakken zullen wellicht volgen. Karwansaray verwelkomde eerder een stagiair die zijn onderzoek, gericht op een tijdschrift over oorlogvoering in de vroegmoderne tijd, kortgeleden heeft afgerond. Zijn bevindingen worden binnenkort besproken en hoewel Oorthuys het nog te vroeg vindt om zich hierover uit te laten, is het geluid van brullende kanonnen reeds in de verte hoorbaar.
Tot dan laten we onszelf terugvoeren naar het strijdgewoel van het antieke slagveld. Ancient Warfare geeft een goede blik op oorlogsvoering in de oudheid. De artikelen in combinatie met de illustraties brengen deze tijd weer tot leven. Hoewel weinig het bezoeken van historische plekken, zoals de Valle dei Templi, kan evenaren biedt Ancient Warfare een goed alternatief.
De Vallei di Templi op Sicilië als perfecte ambiance om Ancient Warfare te lezen. Op de foto de Tempio delli Concordia, één van ‘s werelds best bewaard gebleven tempels uit het Hellenisme. (foto: Wikimedia)
Verder lezen en kijken
- Meer over militaire geschiedenis of de oudheid op GeschiedenisBeleven.nl
- Lees ook het artikel Vechten voor de vijand: de Romeinse hulptroepen
- Artikel: Hadrianopolis: het Romeinse Rijk op de knieën
- Website: Lees hier meer over andere publicaties van Karwansaray Publishers
- Website: Ancient Warfare online
- Tijdschrift: De digitale versie van Ancient Warfare, Issue 6 Clad in gold and silver: Elite units of the Hellenistic era
©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Karsten Erents, eindredactie: Djamila Zon, beeldredactie: Anna Rens Hoekstra , foto’s: Ancient-Warfare.com, Wienke Struys.