In de Tanamiwoestijn in het noorden van Australië hebben wetenschappers een nieuwe taal in kaart gebracht. De taal wordt Light Warlpiri genoemd en is een mix van drie verschillende talen: Engels, aboriginaltaal Warlpiri en creooltaal Kriol.
Creooltalen zijn talen die in een periode van slavernij zijn ontstaan. Wanneer mensen met verschillende moedertalen met elkaar te maken krijgen, gaan ze op zoek naar een manier om toch met elkaar te kunnen communiceren. Dat kan bijvoorbeeld door een taal te vereenvoudigen of door de grammaticaregels van de ene taal toe te passen in de andere taal. De taal die zo ontstaat wordt een pidgintaal genoemd.
Kinderen die opgroeien tussen mensen die deze pidgintaal spreken, gaan hem als moedertaal spreken. De taal wordt dan een creooltaal genoemd. Het woord creool werd gebruikt voor slaven die in gevangenschap geboren waren en werd ook gebruikt voor de taal die zij spraken.
Er zijn een aantal creooltalen gebaseerd op het Nederlands geweest, maar die worden tegenwoordig niet meer gesproken. Een van die talen was het Negerhollands dat op de Amerikaanse Maagdeneilanden St. Thomas en St. John gesproken werd door slaven die op Nederlandse plantages werkten. Na de afschaffing van de slavernij werd het steeds minder gesproken; in 1987 overleed de laatste spreekster.
Foto: afschaffing van de slavernij in de Franse koloniën, François-Auguste Biard (1799-1882)
©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia