De Griekse held Perseus is bekend als degene die het monster Medusa doodt. Hierbij wordt hij bijgestaan door de goden. Opmerkelijk dus dat hij in het fantasierijke Clash of the Titans juist met de goden in conflict raakt. En dat is niet het enige punt waarop de film afwijkt van de mythe.
Door Rowan Huiskes
In Clash of the Titans wordt Perseus geboren uit prinses Danaë en de oppergod Zeus. Die laatste straft hiermee Danaë’s man, koning Akrisios, omdat die de berg Olympos, het huis van de goden, had aangevallen. Perseus en Danaë worden in een kist in zee gegooid en zijn moeder sterft.
Perseus wordt opgenomen door een vissersfamilie. Hij ziet echter zijn stiefouders sterven door toedoen van Hades, god van de Onderwereld.
In de stad Argos is hij getuige van de hoogmoed van koning Kepheus en koningin Kassiopeia. Ze beweren dat hun dochter Andromeda mooier is dan Aphrodite. Daar komt nog eens bij dat de inwoners van Argos de goden bespotten en hun beelden neerhalen. Als wraak voor dit alles zal Hades binnen tien dagen het reusachtige monster de Kraken loslaten op de stad, tenzij Andromeda als genoegdoening aan het monster wordt geofferd.
Perseus besluit het monster te verslaan, maar daarin kan hij alleen slagen met behulp van de verstenende blik van een ander monster: Medusa. Dus trek hij erop uit om haar hoofd af te hakken, wat pas na vele ontberingen lukt. Met het hoofd keert hij terug naar Argos om de strijd met de Kraken aan te binden en om wraak te nemen op Hades.
Loopje met klassieke verhaal
Net als in de film Immortals, is Clash of the Titans gebaseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie. En net als in Immortals is met het klassieke verhaal een loopje genomen. Perseus’ moeder, Danaë, was in de mythe de dochter van Akrisios, koning van Argos. De oppergod Zeus bezocht haar in de vorm van gouden regen. Haar vader had haar namelijk opgesloten in een toren, omdat het orakel had voorspeld dat een eventuele kleinzoon hem zou doden. In de film is zij Akrisios’ vrouw en bezoekt Zeus haar in de gedaante van haar man.
De motivatie om op zoek te gaan naar Medusa verschilt eveneens. In de mythe wenst Polydektes, koning van het eiland Serifos, met Danaë te trouwen na haar vlucht uit de toren. Perseus voorkomt dit. Hierna trouwt Polydektes met Hippodameia, en verlangt van iedere gast een paard. Hippo(s) is immers Grieks voor paard. Perseus, ook een van de gasten, kan dit geschenk niet geven en Polydektes vraagt hem als genoegdoening het hoofd van Medusa. Een onmogelijke taak, dus hij verwacht dat Perseus niet zal terugkeren.
In de film worstelt Perseus met zijn goddelijke afkomst en wil hij Hades met Medusa’s hoofd te lijf gaan. Opvallend is dat er geen sprankje romance tussen Perseus en Andromeda is te terug te vinden in de film, terwijl hun romance in de mythe centraal staat.
In plaats daarvan bloeit er een romance op tussen Perseus en Io. Zij is echter afkomstig uit een geheel andere mythe. Sterker nog: ze is een verre voorouder van Perseus!
Fantasiefiguren
Clash of the Titans wordt bevolkt door monsters en wezens uit verschillende mythologieën. De Graien zijn drie heksen die samen één oog en één tand delen. Zij wijzen Perseus de weg naar Medusa. Reusachtige schorpioenen zijn een toevoeging van de filmmakers, evenals de Djinn. Deze woestijntovenaars zijn afkomstig uit de volksverhalen uit het Midden-Oosten.
Opvallend is de reusachtige Kraken aan wie Andromeda wordt geofferd. Deze stamt uit de Noorse mythologie. In de mythe wordt zij aan een enorme haai geofferd, gestuurd door Poseidon, en Perseus doodt dat beest met een zwaard. In de film doodt hij de Kraken met het hoofd van Medusa. Bovendien wordt dit monster niet door Poseidon gestuurd, maar door Hades.
Cocktail
Clash of the Titans herbergt een cocktail aan mythologische figuren. Niet alleen verschillende Griekse helden worden samengebracht, maar ook monsters en wezens uit andere tradities. De queeste van de held vertoont veel overeenkomsten met het originele verhaal.
Maar de klassieke romance tussen Perseus en Andromeda heeft plaatsgemaakt voor een vertwijfelde held die worstelt met zijn goddelijke afkomst. De vraag is hoe de verhaallijn in Wrath of the Titans zal worden opgepikt.
Verder kijken en lezen
- Meer artikelen over historische films op GeschiedenisBeleven.nl
- Lees ook het artikel Feit en fictie in de film 300: Rise of an Empire
- In maart 2012 verschijnt Wrath of the Titans (trailer) in de Nederlandse bioscopen: het vervolg op de The Clash of the Titans.
- Bekijk ook de trailer van Clash of the Titans uit 1981
©Geschiedenisbeleven.nl, redacteur: Rowan Huiskes, eindredactie: Peter Passenier, foto’s: Warner Bros Pictures