Film & TV update: im Westen viel Neues

Beeld uit All Quiet on the Western Front (1930).

Deze week wacht ons een drievoudige blik in de nabije filmtoekomst. Keizer Karel de Vijfde, klokkenluider Edward Snowden en de soldaten van Erich Maria Remarque staan binnenkort (opnieuw) voor de camera’s.

Door Philip Corsius

Hauer en Hoffman

Regisseur Lee Tamahori, bekend van onder meer het Maori-drama Once Were Warriors en de actiefilm The Devil’s Double, werkt momenteel aan een film over Keizer Karel de Vijfde. De opnames zijn afgelopen 1 september begonnen in Praag en zullen in oktober naar Gent, de geboortestad van Keizer Karel, verplaatsen.

De film, die Emperor gaat heten, gaat over de 21-jarige Johanna die wraak wil voor haar vader, die op bevel van keizer Karel is geëxecuteerd. Dit nieuws werd door het Belgische filmproductiehuis Corsan, dat gevestigd is in Los Angeles, in 2012 al bekend gemaakt, maar deze week heeft het verhaal een extra Nederlands tintje gekregen. Acteurs Rutger Hauer en Thom Hoffman zullen beide een rol gaan spelen in de film.

Hauer neemt de rol van John The Constant op zich en Hoffman zal de rol van paus Nuncio gaan vertolken. De hoofdrol is weggelegd voor Oscar-winnaar Adrien Brody.

Emperor1Sheet
Fragment van de filmposter voor Lee Tamahori’s Emperor.

Stone over Snowden

Met films als Platoon, JFK en W. is regisseur Oliver Stone al een tijd bezig om de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente Amerikaanse geschiedenis na te vertellen. Zijn nieuwe project past dan ook naadloos in dat oeuvre: een film over Edward Snowden, de oud-NSA-medewerker die geheime documenten lekte.

De hoofdrolspeler wordt waarschijnlijk Joseph Gordon-Levitt, die volgend jaar in The Walk te zien zal zijn als Philippe Petit, die in 1974 de afstand tussen de Twin Towers van het World Trade Center al koorddansend wilde overbruggen.

All Quiet on the Western Front Again

In 1930 en 1979 verschenen er al verfilmingen van het boek Im Westen nichts Neues (1929) van Erich Maria Remarque. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om een derde All Quiet on the Western Front aan dat rijtje toe te voegen. Het verhaal gaat over een jonge, Duitse soldaat en zijn verschrikkelijke ervaring in het Westerse front tijdens de Eerste Wereldoorlog. De film, geregisseerd door Roger Donaldson, zal eind december 2015 in de bioscoop komen.

Verder lezen en kijken

© GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Philip Corsius, foto’s: BFI en Corsan Films. Openingsfoto: Beeld uit All Quiet on the Western Front (1930).

Leestips