Geboorte van het Amerikaanse volkslied

Foto: de vlag die Francis Scott Key inspireerde was extra groot zodat de Britten hem goed konden zien

Morgen is het 199 jaar geleden dat op 14 september 1814 het Amerikaanse volkslied geschreven werd. Wie schreef het en waardoor werd de schrijver geïnspireerd?

Door Stieneke Ritzema

Hoewel de Verenigde Staten in 1776 hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië hadden verklaard, stonden de twee landen in de Oorlog van 1812, ook wel de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog genoemd, weer tegenover elkaar. In 1814 kwamen de Britse schepen in havenstad Baltimore aan.

Op 13 september is de Amerikaanse advocaat Francis Scott Key te gast op een van de Britse schepen om te onderhandelen over de vrijlating van krijgsgevangen. Terwijl hij daar is, moet hij toekijken hoe de Britten het belangrijkste verdedigingswerk van Baltimores haven, fort McHenry, bombarderen. De volgende ochtend, op 14 september, ziet hij de gigantische vlag die speciaal hiervoor gemaakt was nog steeds boven het fort hangen. Baltimore houdt stand. Hierdoor geïnspireerd schreef hij het gedicht Defence of Fort M’ Henry, dat sinds 1931 onder de naam The Star-spangled Banner het volkslied van Amerika is.

Foto: de vlag die Francis Scott Key inspireerde was extra groot zodat de Britten hem goed konden zien

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips