Gezocht: Meanderings of memory

Foto: James Murray

In de Oxford English Dictionary worden niet alleen maar betekenissen van woorden opgenomen, maar ook citaten van vroeg gebruik van die woorden. Uiteraard moet dan wel duidelijk zijn waar het citaat gevonden kan worden. Een van de bronnen blijkt echter onvindbaar te zijn.

Door Stieneke Ritzema

Het gaat om het werk Meanderings of memory, geschreven door Nightlark en gepubliceerd in 1852. Dit werk wordt bij zo’n 50 woorden als bron geciteerd, maar toen een medewerker van de OED op zoek ging naar een exemplaar was dat nergens te vinden. Het enige spoor was een melding in een boekhandelaarscatalogus. Het woordenboek deed een oproep en er werd nog een spoor van het werk gevonden. Het wordt genoemd in een catalogus van veilinghuis Sotheby’s uit 1854.

Het werk zelf is nog niet gevonden. Het is zelfs onduidelijk tot welk genre het behoort. De citaten in de OED zijn op dit moment de enige manier om een indruk van de inhoud te krijgen. Een medewerker van het woordenboek heeft gesuggereerd dat het een dichtbundel zou kunnen zijn. Mogelijk is het werk pornografisch van aard en daarom zo moeilijk te traceren.

Hoe het werk desondanks in het woordenboek terecht is gekomen, is relatief gemakkelijk te verklaren. Toen James Murray (1837-1915) werd gevraagd om de eerste editie van de OED samen te stellen, deed hij een oproep aan iedereen die mee wilde werken om citaten met daarin ongebruikelijke woorden op te sturen. Veel taalliefhebbers gaven gehoor aan deze oproep en een van hen stuurde de citaten uit Meanderings of memory op. Uit het handschrift op de opgestuurde briefjes is niet op te maken wie ze geschreven heeft, maar mogelijk was het Nightlark zelf die zijn werk zo onsterfelijk maakte.

 Lees hier meer over de zoektocht.

Foto: James Murray

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips