Nero’s Gouden Huis in Rome

Direct na de brand van Rome in 64 n.Chr. liet keizer Nero een nieuw paleis voor zichzelf bouwen; de Domus Aurea. Tegenwoordig liggen de restanten van het paleis onder de grond, maar in deze video krijg je toch een idee van hoe Nero’s paleis er ooit heeft uitgezien.

Niet voor niets werd Nero’s paleis Domus Aurea – Latijn voor gouden huis – genoemd. Het paleis was bedekt met marmer en van binnen met bladgoud. Met een oppervlakte van circa 80 ha. moet het een indrukwekkend bouwwerk zijn geweest.

Het paleis had een ingang met een zuilengallerij vanaf het Forum Romanum en lag ongeveer op de plek waar nu de thermen van Trajanus en Titus liggen (kaartje). Het paleis was omgeven door weeldige tuinen met daarin een kunstmatig meer. In de verlaging van het meer zou niet veel later het Colosseum verrijzen.

Na Nero’s zelfmoord in 68, het jaar waarin het paleis voltooid werd, liet keizer Otho het paleis afmaken. Maar al snel werd het complex afgebroken. Over Nero was namelijk de Damnatio memoria uitgesproken en zijn opvolgers wilden dus iedere herinnering aan de zo gehate keizer uit het collectieve geheugen wissen.

De Domus Aurea in 3D

Deze 3D animaties over de Domus Aurea komen uit de documentaire How Nero Saved Rome die eerder uitgezonden werd op National Geographic Channel. De animaties laten ook zien hoe de brand van Rome begon in het Circus Maximus en geven ons daarbij ook een indruk van de straten van de gewone Romeinen in die tijd.

Verder kijken & lezen

14.03.18.In beeld.Domus Aurea (UITGELICHT)

©GeschiedenisBeleven.nl, beeld: Altair4 Multimedia

Leestips