Film & TV update: de activist, de koopman en de admiraal

Barry Ward en Simone Kirby in Jimmy's Hall.
Barry Ward en Simone Kirby in Jimmy’s Hall.

Deze week is er vooral nieuws over ons ‘buurland’ het Verenigd Koninkrijk en ons eigen land. Er verschijnt een film gebaseerd op het leven van een Ierse activist, seizoen 2 van Mr. Selfridge is nu op tv en er is weer nieuws over Michiel de Ruyter.

Door Philip Corsius

De jeugd heeft de toekomst, maar wat als de jeugd geen kant op kan? In het Ierland van 1932 heerst jeugdwerkloosheid en niemand weet hoe het tij kan worden gekeerd. Wanneer Jimmy Gralton terugkeert na een Amerikaans avontuur, treft hij jonge landgenoten aan die gebukt gaan onder neerslachtigheid en overdreven kuisheid. Tot ongenoegen van de plaatselijke kerk heropent Gralton de ‘hall’ uit de titel, waar de jeugd lekker kan dansen en haar zorgen even opzij kan zetten.

Jimmy’s Hall is in zekere zin een indirect vervolg op The Wind That Shakes The Barley, een andere film van regisseur Ken Loach, waarin een eerdere periode uit de geschiedenis van Ierland werd belicht.

Een nieuw seizoen shoppen bij Selfridges

Sinds 26 juli zendt de NCRV het tweede seizoen van Mr. Selfridge uit. Selfridges is aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vijf jaar in bedrijf en de zaken gaan goed. Maar dan breekt de oorlog uit, wat voor iedereen gevolgen zal hebben. Jeremy Piven is weer te zien in zijn glansrol als Harry Gordon Selfridge en ook de rest van de cast keert terug. Een nieuw gezicht dit seizoen is dat van de echtgenoot van Lady Mae, Lord Loxley (Aidan McArdle). Tot en met 20 september elke zaterdag op Nederland 2 vanaf 20:05 uur (precieze tijden variëren).

Bekende schepen in Michiel de Ruyter

Vorige week berichtten we over de beroemde attributen die de makers van Michiel de Ruyter te leen krijgen van maritiem museum muZEEum te Vlissingen. Inmiddels is bekendgemaakt dat ook de gebruikte schepen bijzonder zijn. De Etoile du Roy, in 1996 gebouwd voor de tv-serie over Horatio Hornblower, komt voor in de film, evenals de replica’s van de Shtandart van Tsaar Peter de Grote, het VOC-schip de Batavia en het door Michiels zoon Engel de Ruyter ontworpen Statenjacht De Utrecht.

Verder lezen en kijken

© GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Philip Corsius, eindredactie: Pascale van Gils, foto en trailer: Filmdepot.

Leestips