Film & TV update: biografische films en komische tv

Richard Attenborough regisseert een scène uit A Bridge Too Far (1977).

Deze week heten Carice van Houten en Paul de Leeuw u welkom bij de Romeinen, komt de film over Lucia de Berk uit op dvd en overleed Richard Attenborough, regisseur van en acteur in grote historische films.

Door Philip Corsius

Lucia de B., de film gebaseerd op de meervoudige moordzaak waarin verpleegster Lucia de Berk hoofdverdachte was, komt deze week uit op dvd. De zaak uit 2003 staat ook wel bekend als een van de grootste justitiële dwalingen in de Nederlandse geschiedenis, waarin geen sprake van moord bleek te zijn. Deze verfilming heeft niet lang op zich laten wachten, wat misschien toepasselijk is voor een zaak die al vanaf het begin veel media-aandacht kreeg.

Ariane Schluter als Lucia de Berk.
Ariane Schluter als Lucia de Berk.   

Bekende gezichten in Welkom bij de Romeinen

Vanaf 4 oktober zal de NTR op Zapp een vervolg uitzenden op hun komische jeugdserie Welkom in de Gouden Eeuw. Ook nu weer zal Plien van Bennekom, in de rol van Dorine Goudsmit, bekende historische figuren interviewen. In Welkom bij de Romeinen zullen deze grote namen uit de geschiedenis worden gespeeld door onder meer Carice van Houten, Paul de Leeuw, Marc-Marie Huijbregts en Pierre Bokma.

Lord Richard Attenborough (1923-2014)

Afgelopen zondag overleed op 90-jarige leeftijd de Britse filmmaker en acteur Lord Richard Attenborough. Hij begon zijn carrière met een piepklein rolletje in David Leans en Noel Cowards In Which We Serve (1942). Attenborough zou nog jaren militairen en andere rollen blijven spelen, maar hij regisseerde ook zelf. Daarbij toonde hij een brede interesse in de wereldgeschiedenis, met nadruk op de twintigste eeuw. De Slag om Arnhem, ‘Operation Market Garden’, werd door hem naverteld in A Bridge Too Far.

Later maakte hij biografische films van onder anderen Gandhi en Charlie Chaplin. Een van zijn laatste rollen als acteur was die van Sir William Cecil in Elizabeth (1998). Zijn laatste film als regisseur was Closing the Ring, waarin hij opnieuw een verhaal over de Tweede Wereldoorlog vertelde.

Attenborough en hoofdrolspeler Robert Downey Jr. op de set van Chaplin.
Attenborough en hoofdrolspeler Robert Downey Jr. op de set van Chaplin.

Verder lezen en kijken

© GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Philip Corsius, foto’s: Filmdepot en BFI. Openingsfoto: Richard Attenborough regisseert een scène uit A Bridge Too Far (1977).

Leestips