Film & TV update: epische films over grote mannen

Willem van Oranje

Deze week geen grote nieuwe filmpremières, maar er is genoeg filmnieuws om over te berichten. Belangrijke mannen uit de geschiedenis krijgen een filmisch jasje aangemeten.

Door Pascale van Gils

Zo werd afgelopen week aangekondigd dat na Kenau en Michiel de Ruyter nog een vaderlandse held het onderwerp wordt van een film. Dit keer is het namelijk de beurt aan Willem van Oranje! Barry Atsma, die we een jaar geleden nog hebben kunnen zien als Vincent van Gogh in het EO-televisiedrama Van Gogh: een huis voor Vincent, zal de titelrol voor zijn rekening nemen.

Het is niet de eerste keer dat Willem van Oranje de inspiratie vormt voor een verfilming. In 1934 was Willem van Oranje de allereerste Nederlandse geluidsfilm, en in 1984 vertolkte niemand minder dan Jeroen Krabbé de rol van de ‘vader des vaderlands’ in de prestigieuze miniserie Willem van Oranje.

Bijbels drama

Ook het epische Bijbel-drama lijkt in de mode te zijn. Na Noah en het eind dit jaar uitkomende Exodus: Gods and Kings, staat er nu ook een film over de Bijbelse koning David op stapel. Waarschijnlijk zal ook dit keer de regie in handen liggen van Ridley Scott, die eerder naast Exodus onder andere Robin Hood (2010), Kingdom of Heaven (2005) en Gladiator (2000) regisseerde.

Filmstill uit 300: Rise of an Empire. Bron: Filmdepot.
Filmstill uit 300: Rise of an Empire

Heldhaftige Grieken

Van niet minder epische aard is de film 300: Rise of an Empire, die vanaf deze week op DVD en Blu-ray beschikbaar is. Dit vervolg op de zeer succesvolle film 300 (2006) speelt zich op hetzelfde moment maar op een andere plaats af. Waar 300 ging over de slag bij Thermopylae (480 v. Chr.), vertelt 300: Rise of an Empire over de zeeslag bij Salamis. De Atheense staatsman Themistocles leidt de Griekse vloot in de strijd tegen de Perzen tijdens de Tweede Perzische Oorlog.

Verder kijken en lezen


© GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Pascale van Gils, foto’s: wikimedia en Filmdepot.

Leestips