Film & TV Update: Geschiedenis volgens de BBC

14.09.04.Film & TV update - buskruitverraad

Deze week richten we ons volledig op de BBC en zijn Amerikaanse broertje BBC America. Deze Britse televisiezenders zijn al decennia lang verantwoordelijk voor mooie documentaires en dramaseries die de geschiedenis doen herleven. En er staat ons nog veel moois te wachten.

Door Pascale van Gils

Sinds 3 september kun je op BBC 1 de zesdelige dramaserie Our Zoo zien, over de familie Mottershead die in de jaren 30 Chester Zoo oprichtten, een van de grootste dierentuinen van het Verenigd Koninkrijk. Samen met zijn familie probeert George Mottershead zijn grote droom waar te maken. In een race tegen de klok en met tegenwerking van lokale dorpelingen probeert hij voor het winter wordt zijn “zoo without bars” te openen.

BBC Our Zoo
George Mottershead  gespeeld door Lee Ingleby in dramaserie Our Zoo. (foto: BBC)

Buskruitverraad

De BBC heeft ook aangekondigd dat ze bezig is met een dramadocumentaire over een gebeurtenis van 5 november 1605, het zogenoemde “buskruitverraad.” Op die dag nam een groep rooms-katholieken het plan op om de protestantse koning Jacobus I en zijn familie in één klap te doden door een bom te plaatsen onder het paleis van Westminster. De verijdeling van dit complot wordt nog ieder jaar gevierd in het West Country Carnival, een carnavaleske optocht van praalwagens. En nu komt er dus ook een dramadocumentaire, getiteld Gunpowder 5/11: The Greatest Terror Plot.

Te koop

Sinds kort is de televisieserie Fleming: The Man Who Would Be Bond op Blu-ray en DVD te koop. Iedereen weet dat Ian Fleming (1908-1964) de bedenker is van James Bond, maar weinigen beseffen dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf voor de Britse Naval Intellegence Division werkte. Ervaringen die hij kon verwerken in zijn verhalen over de geheimagent. De door BBC America uitgezonden vierdelige televisieserie gaat over Flemings leven als losbandige playboy in het Londen van 1939 tot aan zijn avontuurlijke werk bij de Britse inlichtingendienst.

Verder lezen en kijken

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Pascale van Gils, foto: Wikimedia en BBC Pictures.

Leestips