Film & TV update: van de Colorado tot de Nijl

Roly Mintuma en Mia Wasikowska in Tracks, nu op dvd.

Het film- en tv-aanbod van deze week blijft dicht bij de werkelijkheid. Twee van de vier titels zijn documentaires en de andere twee zijn gebaseerd op biografische feiten over een Australische ‘camel lady’, respectievelijk een Nederlandse filmmaakster.

Door Philip Corsius

In de bioscoop

De val van de Berlijnse Muur in 1989 hangt voor filmmaakster Saskia Diesing samen met herinneringen aan haar Duitse vader. In de semi-autobiografische film Nena laat ze die op historisch en persoonlijk vlak belangrijke tijd herleven. Samen met de strikte scheiding tussen Oost- en West-Duitsland brokkelt de toch al broze gezondheid van Nena’s vader snel af. Nena (Abbey Hoes) moet zich staande zien te houden in die ingrijpend veranderende werkelijkheid.

Ook Watermark komt deze week uit in de Nederlandse bioscopen. Hierin maakt fotograaf Edward Burtynsky, na zijn eerdere film Manufactured Landscapes, wederom een visueel opvallende momentopname van een modern landschapsfenomeen. Dit keer is het de beurt aan alles wat met water te maken heeft. Watermark toont onder meer de gevolgen van de drooglegging van de Colorado en hoe er ritueel gebaad wordt in de Ganges.

Regisseurs Jennifer Baichwal en Edward Burtynsky tonen de stand van het water in Watermark.Regisseurs Jennifer Baichwal en Edward Burtynsky tonen de stand van het water in Watermark.

Op dvd

Tracks is een speelfilm naar het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson (vertolkt door Mia Wasikowska), die in de jaren zeventig Australië doorkruiste met haar hond en vier kamelen. Fotograaf Rick Smolan (Adam Driver) van National Geographic legt Robyns buitengewone zoektocht naar zichzelf vast.

Op tv

De BBC is inmiddels begonnen met het uitzenden van de documentairereeks Egypt’s Lost Queens. Professor Joann Fletcher duikt de geschiedenis van het land aan de Nijl in. Ze bespreekt de 15 vrouwelijke farao’s die Egypte gehad heeft en vele andere vrouwen die grote invloed hebben gehad op de wereld van toen.

Professor Joann Fletcher onderzoekt het verborgen verleden van Egypte.
Professor Joann Fletcher onderzoekt het verborgen verleden van Egypte.

Verder lezen en kijken

© GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Philip Corsius, foto’s: Filmdepot en BBC Pictures. Openingsfoto: Roly Mintuma en Mia Wasikowska in Tracks.

Leestips