Film & TV update: Cultuurbehoud in oorlogstijd

Poster van de film The Monuments Men

Net als vorige week speelt het aanbod aan historische films tijdens een oorlog, met dit keer het accent op Frankrijk in plaats van Nederland. Zowel The Monuments Men als Diplomatie komt deze week uit op DVD en Blu-ray.

Door Philip Corsius

The Monuments Men doet in eerste instantie, zeker met hoofdrolspelers George Clooney en Matt Damon, denken aan een historische variatie op Ocean’s Eleven in de trant van Inglourious Basterds. Dit verhaal is echter waargebeurd.

Een groep Amerikaanse en Britse kunstkenners wordt in opdracht van Franklin Roosevelt ingelijfd in het leger om door de Nazi’s gestolen cultuuruitingen terug te vinden en te beschermen. Hun opdracht voert de ‘Monuments Men’ onder meer naar Frankrijk en België, van verbrande Picasso’s tot de Madonna van Michelangelo in Brugge.

In de cast zijn veel bekende acteurs uit andere historische producties te herkennen, zoals Hugh Bonneville (Downton Abbey), Jean Dujardin (The Artist) en Cate Blanchett (Elizabeth). Hoewel de namen en precieze gebeurtenissen zijn aangepast voor de film, gebaseerd op het boek van Robert M. Edsel en Bret Witter, vormt het verhaal een minder bekende maar belangrijke episode van de Tweede Wereldoorlog.

Zo is er pas eind 2013 in een flat in München een aantal gestolen kunstwerken teruggevonden, waaronder werk van Picasso en Matisse. Overigens moeten we als Nederlanders de filmmakers maar vergeven dat ze op een landkaart uit de Tweede Wereldoorlog de provincie Flevoland vermelden…

Diplomatie

Ook de Franse film Diplomatie is vanaf 8 juli verkrijgbaar op DVD. Net als in The Monuments Men dreigen de Nazi’s belangrijke cultuurschatten te vernietigen – in dit geval onder meer het Louvre en de Notre Dame. Deze verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Cyril Gely toont wat er gebeurde toen de Duitse generaal Von Choltitz het bevel krreeg om grote delen van Parijs te vernietigen. De namens Frankrijk optredende Zweedse consul Raoul Nordling wil Von Choltitz doen inzien dat dit niet alleen vele levens zou kosten, maar onherstelbare schade zal toebrengen aan de Franse cultuur.

Verder kijken en lezen

  • Bekijk de trailer van The Monuments Men:

  •  Bekijk de trailer van Diplomatie:

© GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Philip Corsius, foto’s: Filmdepot.

Leestips