Film & TV update: Oorlog in Nederland

Joes Brauers en Maas Bronkhuyzen als Lambert en Tuur in Oorlogsgeheimen.

Deze week staat Nederland in de oorlog centraal. Vanaf donderdag 3 juli kun je namelijk Oorlogsgeheimen in de bioscoop zien. En bovendien is vanaf deze week de film Kenau op DVD en Blu-ray verkrijgbaar.

Door Pascale van Gils

In september wordt groots gevierd dat het zeventig jaar geleden is dat Zuid-Nederland werd bevrijd. Tijdens de herdenking op de Amerikaanse erebegraafplaats in Margraten zal in het bijzijn van internationale hoogwaardigheidsbekleders de nieuwe film Oorlogsgeheimen worden vertoond.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens, laat deze film de bezettingsjaren zien door de ogen van een nieuwsgierige tiener.

In de zomer van 1943 leven de onafscheidelijke vrienden Tuur en Lambert in een Zuid-Limburgs dorp dat geen geheimen voor hen kent. Langzaam maar zeker sluipt de oorlog hun idyllische leventje binnen. De film onderscheid zich van andere jeugdfilms over de Tweede Wereldoorlog omdat het verhaal zich in Zuid-Limburg afspeelt. Daar was de oorlog al in 1944 afgelopen en was door de dagelijkse omgang met Duitse buren de scheiding tussen “goed” en “kwaad” veel minder duidelijk.

Het Limburgse landschap speelt in de film een prominente rol. Toch is ervoor gekozen om grotendeels in Luxemburg en België te filmen. Bovendien hebben de personages geen Limburgs accent. Leuk detail is verder dat het neergestorte vliegtuig dat we te zien krijgen afkomstig is uit het decor van de musical Soldaat van Oranje.

Kenau

Een andere filmtip deze week is Kenau, die vanaf 1 juli op DVD en Blu-ray te koop is. Deze film behandelt een andere belangrijke oorlog uit de vaderlandse geschiedenis: de Nederlandse opstand (1568-1648). Volgens de legende heeft Kenau Simonsdochter Hasselaer tijdens het Beleg van Haarlem (1572-1573) met haar vrouwenvendels een gewapende strijd tegen de Spanjaarden gevoerd. Voor de film is een gedeelte van het Haarlem van de 16e eeuw volledig nagebouwd in Hongarije.

Verder lezen en kijken

  • Bekijk de trailer van Oorlogsgeheimen:

© GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Pascale van Gils, foto’s: Filmdepot.

Leestips