Tien historische speeches op een rij

13.08.28.Tien historische speeches op een rij

In onderstaand overzicht geven we je een indruk van bekende en minder bekende historische toespraken door de tijd heen. Het zijn stuk voor stuk unieke momenten uit de wereldgeschiedenis: van Socrates tot Obama.

Door Pascale van Gils en Daniëlle van Mourik

1 “I have dream” – Martin Luther King (1963)

Op 28 augustus 1963 sprak Dr. Martin Luther King, jr. aan het einde van de March on Washington de nu legendarische woorden: “I have a dream” en zijn beroemde speech was een feit. Lees het hele artikel over de I have a dream- speech.

2 “Ich bin ein Berliner” – John F. Kennedy (1963)

Op 26 juni 1963 zou president John F. Kennedy (1917-1963) de bevolking van West-Berlijn toespreken. Er was lang nagedacht en geschaafd aan deze toespraak, want voor de Amerikanen stond er wat op het spel. Lees het artikel over de ‘Ich bin ein Berliner’-speech.

3 Gettysburg Address – Abraham Lincoln (1863)

“Fourscore and seven years ago our fathes brougth forth on this continent a new nation, conceived in liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal”. Uit The Gettysburg Address, de drie minuten durende speech van president Abraham Lincoln op 19 november 1863. Lees het artikel over the Gettysburg Address

4 The Great Dictator – Charlie Chaplin (1940)

Het was de eerste echte “talkie” van de fameuze stille komiek Charlie Chaplin: zijn speech in de film The Great Dictator uit 1940. Deze toespraak maakte zo’n indruk dat de BBC hem vroeg om zijn speech op de radio te herhalen, om het volk moed in te spreken voor de Tweede Wereldoorlog. Lees het hele artikel over de film The Great Dictator en Chaplin’s speech

5 De apologie van Socrates (399 v.Chr.)

“Maar nu is het uur gekomen om weg te gaan. Aan mij de dood, aan u het leven. Wie van ons een beter lot treft, is voor ieder een vraag en voor de goden een weet.” Uit de Apologie van de filosoof Socrates in 399 v. Chr. opgetekend door Plato. De volledige Apologie kun je hier lezen.

6 “Cap town Address ” – Nelson Mandela (1990)

Op 16 april 1990, een maand na zijn vrijlating, geeft Nelson Mandela een vlammende speech in Londen waaruit zijn strijdkracht nog steeds blijkt. “Thank you that you chose to care”.

7  “Blood, Toil, Tears, and Sweat” – Churchill (1940)

Op 13 mei 1940 gaf Winston Chruchill deze speech op het moment dat hij net was aangesteld als Minister President in het Britse Parlement. Hij vraagt hierin de steun van het Parlement in de moeilijke tijden die komen gaan.

8 “Landgenooten in Nederland” – Wilhelmina (1940)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef koningin Wilhelmina in Londen. Haar radiotoespraken, waarin ze zich rechtstreeks tot het Nederlandse volk richtte, zijn legendarisch geworden.

9 “Tear down this wall!” – Ronald Reagan (1987)

Sommige historische speeches herken je al aan één zin: “Tear down this wall!” Deze speech gaf Reagan in 1987 bij de Berlijnse Muur en daagde daarmee actief Gorbachov uit om een einde te maken aan de Soviet-Unie.

10 ‘We are ready to lead once more’ – Barack Obama (2009)

Tijdens de ceremonie waarin Barack Obama wordt ingezworen als de 44ste president van de Verenigde Staten, geeft hij een speech waarin duidelijk zijn politieke standpunten naar voren komen.

Verder kijken en lezen

©GeschiedenisBeleven.nl, tekst en eindredactie: Daniëlle van Mourik, foto en videoredactie: Pascale van Gils

Leestips