Wandel door Arnhem in de 17e eeuw

 Hoe zag Arnhem eruit in de 17e eeuw? Bekijk het zelf, want je kunt nu digitaal rondwandelen door het verleden van deze Gelderse stad!

Het project Arnhem3D laat je virtuele wandelingen maken door historisch Arnhem van 1649. Wandel bijvoorbeeld rond het oude stadhuis dat in 1840 werd afgebroken. Of bekijk het verdwenen Agnietenklooster, waarvan nu alleen de kloosterkerk aan de Beekstraat, nog herinnert aan dit ooit zo immense complex.

De kaart van Blaeu

De digitale reconstructies worden gemaakt door een kleine groep vrijwilligers. Ze baseren zich op informatie uit het Gelders Archief. Een belangrijke bron is de ingekleurde plattegrond van de stad uit 1649 die gedrukt werd bij de befaamde kaartendrukkerij van Joan Blaeu uit Amsterdam. De provinciale landmeter Nicolaes van Geelkercken had de kaart tien jaar eerder getekend. De kaart van Blaeu is dus eigenlijk de kaart van Van Geelkercken.

Filmpjes

Op basis van deze kaart en oude tekeningen en schilderijen ontstonden onder meer de animaties over het Hof van Nassau, het oude stadhuis, de Sabelspoort, het Hof van Gelre en het Duivelshuis.

Verder lezen en kijken

13.07.16.Beeldblog.Arnhem 3D (uitgelicht)

 

©GeschiedenisBeleven.nl, video en foto: Arnhem3D

Leestips