Geen keizer zonder Caesar

Foto: buste van keizer Augustus (zogenaamde„Augustus Bevilacqua“-buste). (foto: Wikimedia)

Dit jaar is het 2000 jaar geleden dat keizer Augustus overleed, om precies te zijn: op 19 augustus 14 n.Chr.. Hij was de eerste keizer van het Romeinse Rijk. En over Romeinse keizers kun je het niet hebben zonder Julius Caesar (100-44 v.Chr.) te noemen.

Door Stieneke Ritzema

Het woord keizer is namelijk misschien wel het oudste Latijnse leenwoord in onze taal, en afkomstig van Julius Caesars naam. Caesar was het cognomen dat zijn voorouders ook droegen. Zo’n naam fungeerde oorspronkelijk als bijnaam, maar kon ook in de familie doorgegeven worden.

De precieze oorsprong is in dit geval niet bekend, maar Julius Caesar had een voorkeur voor de theorie dat de naam afkomstig was van een voorouder die een olifant had gedood, mogelijk tijdens de Punische oorlogen. In een Punische taal zou een olifant caesai genoemd worden.

De eerste Romeinse keizer, Augustus (63 v.Chr. – 14 n.Chr.), was per testament door Julius Caesar geadopteerd en nam zijn cognomen over. De naam Caesar werd verbonden aan het keizerschap en uiteindelijk door andere talen uit het Latijn overgenomen.

Verder lezen en kijken

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips