Waarom heet hooikoorts zo?

Foto: schilderij van het hooien door Julien Dupré (1851-1910)

Nederland geniet van het mooie zomerse weer. Sommige mensen doen dat wel met tranende, jeukende ogen omdat ze last hebben van hooikoorts. Waarom noemen we een allergische reactie op pollen hooikoorts?

Door Stieneke Ritzema

In 1819 was John Bostock (1772–1846) de eerste arts die zijn bevindingen over hooikoorts bekendmaakte. Hij had zelf last van hooikoorts en merkte dat geen enkel hem bekend geneesmiddel, op binnen blijven na, de symptomen te verlichtte.

Het woord hooikoorts gebruikte Bostock nog niet, hij noemde de aandoening zelf ‘summer catarrh’. Catarrh is een algemene aanduiding voor koortsachtige symptomen zoals lopende ogen of neus. Het woord hay fever of hooikoorts is ontstaan naar aanleiding van Bostocks onderzoek en publicaties. In een van zijn latere publicaties schrijft hij: ‘since the attention of the public has been turned to the subject, an idea has very generally prevailed, that it is produced by the effluvium from new hay, and it has hence obtained the popular name of the hay fever.’ Hooikoorts heeft zijn naam dus te danken aan de koortsachtige symptomen en de samenhang van het hooikoortsseizoen met de hooitijd.

Foto: schilderij van het hooien door Julien Dupré (1851-1910)

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips