Kun jij er chocola van maken?

Foto: Pierre-Auguste Renoir

Op de meeste lijstjes met goede voornemens zal het niet staan, tenzij misschien in de negatieve kolom, maar veel mensen kunnen chocolade niet missen. Benieuwd waar chocolade vandaan komt en waarom het zo heet?

Door Stieneke Ritzema

Hoewel wij bij chocolade vaak aan chocoladerepen denken, is dat een relatief recente uitvinding. De Maya’s dronken rond 400 waarschijnlijk al een drank gemaakt van cacao. De Azteken namen dit gebruik over. Hun cacaodrank was bitter en kruidig en bevatte onder andere chilipeper. Pas in de 16e eeuw maakten Europeanen kennis met de drank. Ze wijzigden het recept wel: er werd geen chilipeper maar suiker toegevoegd.

De precieze herkomst van ons woord chocola is niet bekend, behalve dat het woord op zijn minst gedeeltelijk uit de Azteekste taal Nahuatl komt. De Azteken noemden hun cacaodrank xocolātl, letterlijk vertaald een bittere drank. Een andere verklaring is te vinden in een combinatie van Azteekse en Mayatalen. Chocola is mogelijk een combinatie van ‘cacahuatl’ (cacaowater) uit het Nahuatl en ‘chokol’ (warm) uit het Yucateeks Maya.

Foto: Pierre-Auguste Renoir

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips