Door de ogen van Jane Austen

Foto: portret van Jane Fleming, gravin van Harrington, door Joshua Reynolds

Jane Austen en haar romans blijven populair. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat haar bekendste roman, Pride and prejudice, in 1813 werd gepubliceerd. Om dat te vieren is een tentoonstelling die ze kort daarna bezocht digitaal gereconstrueerd.

Door Stieneke Ritzema

Jane Austen schreef de eerste versie van Pride and prejudice in 1796 en 1797. Haar vader probeerde het boek gepubliceerd te krijgen, maar zonder resultaat. Nadat in 1811 haar eerste boek, Sense and sensibility, werd gepubliceerd, herschreef ze Pride and prejudice en wist ze het wel te verkopen. De roman werd in januari 1813 gepubliceerd en werd goed ontvangen en verkocht.

Vier maanden later, op 24 mei 1813, bezocht Jane Austen een tentoonstelling gewijd aan schilder Sir Joshua Reynolds (1723-1792). Aan haar zus schreef ze: ‘I dare say Mrs. D. will be in yellow.’ Op de tentoongestelde portretten kwam ze de heldin van Pride and prejudice echter niet tegen. ‘I can only imagine that Mr. D prizes any picture of her too much to like it should be exposed to the public eye,’ schreef ze na afloop.

Deze tentoonstelling was niet alleen bijzonder doordat Jane Austen hem bezocht, maar ook doordat het het eerste retrospectief gewijd aan slechts één kunstenaar was. Dat Jane Austen de tentoonstelling bezocht is wel de voornaamste reden voor de reconstructie van de tentoonstelling. Wie door de ogen van Jane Austen wil kijken, of om andere redenen geïnteresseerd is, kan de gereconstrueerde tentoonstelling nu digitaal bekijken.

►De tentoonstelling is hier te bekijken. 

Foto: portret van Jane Fleming, gravin van Harrington, door Joshua Reynolds

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips