Chinese karakters

Foto: Confucius

Steeds minder Chinezen kunnen de Chinese karakters met de hand schrijven. Op basisscholen wordt het nog wel geleerd, maar door het gebruik van o.a. tablets wordt het daarna weinig meer geoefend. Hierdoor dreigt een eeuwenoude traditie verloren te gaan.

Door Stieneke Ritzema

Chinese karakters, ook wel hanzi genoemd, behoren tot een van de oudste schriften die nog steeds gebruikt worden. De oudste Chinese karakters die bewaard gebleven zijn, stammen uit de tijd van Shang-dynastie, 1500-1200 v.Chr. Sindsdien heeft het schrift zich ontwikkeld tot de vorm die we nu kennen.

Net als het schrift heeft ook het schoolsysteem in China een lange geschiedenis. Tijdens de Han-dynastie bijvoorbeeld was China een confuciaanse staat. Keizer Wu (141-87 v.Chr.) nam het bestuderen en kennen van de Vijf Klassieken van het confucianisme als uitgangspunt voor het onderwijssysteem. Hij voerde ook een voorloper van het Chinees examenstel in waarbij ambtenaarskandidaten beoordeeld werden op hun kennis van de confuciaanse klassieken. Het was daarbij belangrijk om de Chinese karakters goed te kennen.

Foto: Confucius

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips