Duitsers in Texas

Foto: revolutie in Berlijn

Duits wordt niet alleen maar in Duitsland of Europa gesproken, ook in Texas wonen moedertaalsprekers van het Duits. Hun Texas-Duitse dialect wordt wel door steeds minder mensen gesproken. Onderzoekers proberen er daarom nu zoveel mogelijk over vast te leggen.

Door Stieneke Ritzema

De Duitse Texanen stammen af van Duitsers die in de negentiende eeuw naar Amerika emigreerden. Een groot deel van hen emigreerde na revolutiejaar 1848. Tijdens de Maartrevolutie streden Duitse revolutionairen voor liberale hervormingen en een Duitse eenheidsstaat. Toen de revolutie mislukte, besloot een deel van hen te emigreren. Een aantal van hen kwam in Texas terecht.

Veel Duitse immigranten bleven bij elkaar in de buurt wonen en stichtten eigen steden, zoals bijvoorbeeld Fredericksburg in Texas. Daardoor konden ze onderling en thuis Duits blijven spreken, al zijn er in het Texas-Duits dialect ook zeker Engelse invloeden aan te wijzen. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Duits spreken minder geaccepteerd en werd onderwijs in het Engels verplicht waardoor de taal steeds minder gesproken en doorgegeven werd.

Foto: revolutie in Berlijn

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips