Een taalweetje bij de koffie?

Foto: koffiedrinker, Ivana Kobilca (1861–1926)

Hoewel er natuurlijk ook verstokte theedrinkers zijn, is koffie voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Hoe is de koffie daar terechtgekomen en hoe komt het aan zijn naam?

Door Stieneke Ritzema

In de tweede helft van de zestiende eeuw werden de etymologische voorvaders van ons woord koffie voor het eerst in Europa gesignaleerd, in verslagen van ontdekkingsreizigers. Niet lang daarna, in het begin van de zeventiende eeuw, volgde de koffie zelf die vanuit Venetië Europa veroverde.

Het koffiedrinken werd afgekeken van Turken en Arabieren, inclusief de naam. Ons woord koffie stamt af van het Turkse kahve of Arabische qahwa. In het Arabisch betekende dit woord oorspronkelijk wijn, maar door de overeenkomsten in de werking van de twee dranken veranderde de betekenis. De verdere oorsprong van qahwa is onduidelijk. Mogelijk stamt het af van een Semitisch woord voor donker. Een andere optie is dat de naam van de streek waar Arabieren koffie ontdekt zouden hebben hiervoor verantwoordelijk is, Kaffa in Ethiopië.

Foto: koffiedrinker, Ivana Kobilca (1861–1926)

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips