Er zullen niet veel landen zijn die er een hebben, maar Zuid-Korea heeft wel een nationale feestdag gewijd aan het alfabet. Op 9 oktober wordt de uitvinding van het Koreaanse alfabet, hangul, gevierd.
Door Stieneke Ritzema
Hangul is niet alleen speciaal vanwege deze nationale feestdag, maar ook omdat het schrift speciaal voor het Koreaans ontwikkeld is. Voor de ontwikkeling van hangul werd het Koreaans geschreven met Chinese karakters. Doordat het leren van deze karakters en het toepassen ervan op het Koreaans erg moeilijk was, kon alleen de elite lezen en schrijven.
Koning Sejong de Grote (1397-1450) merkte dat de Chinese karakters de Koreaanse taal niet goed weer konden geven en voor veel mensen te moeilijk waren. Hij liet daarom een groep geleerden een nieuw alfabet ontwikkelen, hangul. Op 9 oktober 1446 werd het alfabet officieel ingevoerd en op 9 oktober 1945 werd de nationale feestdag gewijd aan hangul voor het eerst gevierd. Noord-Koreanen vieren het op 15 januari.
Foto: een pagina uit Hunminjeongeum Haerye, een boek waarin Sejong zijn geleerden de ontwikkeling en het gebruik van hangul uit laat leggen.
©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia