Meer dan 200 jaar vrouwentijdschriften

Foto: mode-illustratie uit Vogue, juni 1919

Op 30 september bestaat Margriet 75 jaar, in 1938 verscheen het tijdschrift voor het eerst. Het was niet het eerste vrouwentijdschrift dat in Nederland werd gepubliceerd, dat gebeurde meer dan tweehonderd jaar geleden. Wat is er in die tijd veranderd?

Door Stieneke Ritzema

In de jaren tachtig van de achttiende eeuw werden de eerste tijdschriften gepubliceerd die puur op vrouwen gericht waren. Veel van deze tijdschriften bestonden niet lang. Halverwege de negentiende eeuw werden er steeds meer vrouwentijdschriften uitgegeven en vanaf 1870 zaten daar ook veel feministische tijdschriften bij. De tijdschriften waren wel vooral bedoeld voor welgestelde vrouwen, omdat zij voldoende tijd en geld hadden en geletterd waren.

Rond de eeuwwisseling veranderde dat doordat papier goedkoper werd en steeds meer mensen konden lezen. Er verschenen hierdoor meer tijdschriften die op een breed publiek gericht waren. Vaak waren in deze tijdschriften ook veel advertenties te vinden. Voorbeelden van dit soort tijdschriften zijn Libelle, voor het eerst in 1934 verschenen, en Margriet.

Foto: mode-illustratie uit Vogue, juni 1919

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips