Dante: de vader van het Italiaans

Foto: Dante in ballingschap, door een anonieme schilder

Dante Alighieri (1265-1321) is vooral bekend als de schrijver van het epische gedicht La divina commedia. Zijn literaire werk heeft hem in Italië de naam il Sommo Poeta opgeleverd, maar hij staat ook bekend als de vader van het Italiaans. Hoe heeft hij die tweede titel verdiend?

Door Stieneke Ritzema

Toen Dante De goddelijke komedie schreef, bestond er nog niet één Italiaanse staat en werd er nog niet één Italiaanse taal gesproken. Het Latijn was de officiële taal die onder andere gebruikt werd in liturgie en literatuur. De taal die men sprak, verschilde per stad en streek. Bij het schrijven van De goddelijke komedie koos Dante er bewust voor dat niet in het Latijn te doen. In plaats daarvan schreef hij het in het dialect dat hij uit zijn stad Florence kende.

Uiteraard had Italië daarmee niet meteen een nieuwe landstaal, maar het was wel een van de eerste stappen daarnaartoe. Dantes werk werd door heel Italië gelezen. Daardoor werd zijn dialect overal bekend en begonnen meer auteurs in de volkstaal te schrijven. Door de eeuwen heen werd de volkstaal, met name het Florentijnse dialect, steeds meer gebruikt. Pas in 1860, bij de Italiaanse eenwording, werd het de officiële taal.

Foto: Dante in ballingschap, door een anonieme schilder

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

 

Leestips