Dat is andere thee!

Foto: theepluksters, een houtsnede van Hiroshige (1797-1858)

Een werkplek kan niet zonder koffie, maar zeker ook niet zonder thee. Hoewel de twee dranken verschillen in smaak en bereidingswijze, hebben ze ook veel gemeen. Dat we het product inclusief de naam hebben overgenomen bijvoorbeeld.

Door Stieneke Ritzema

Wanneer en waar thee ontdekt is, is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk werd het voor het eerst gedronken in de Chinese provincie Yunnan tijdens de Shang-dynastie (ca. 1750-1122 v. Chr.). Inwoners van Europa hoorden over thee nadat Portugal halverwege de zestiende eeuw een handelsbetrekking met het Chinese Macau opzette. Het Portugees nam de Kantonese naam cha over, maar of de thee ook meegenomen werd, is onbekend.

Het waren de Nederlanders, in de vorm van de VOC, die aan het begin van de zeventiende eeuw de eerste thee naar Amsterdam vervoerden. Wij kennen de drank als thee, uit het Maleis teh, van het Hokkien-Chinees tê. De h hoort eigenlijk niet in het woord thuis, maar is mogelijk toegevoegd om het woord er interessanter of deftiger uit te laten zien. Het drinken van thee was iets prestigieus.

Foto: theepluksters, een houtsnede van Hiroshige (1797-1858)

©GeschiedenisBeleven.nl, auteur: Stieneke Ritzema, foto: Wikimedia

Leestips